Timișoara, în doliu
La Timișoara este zi de doliu și au loc manifestări dedicate împlinirii a 22 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.
Articol de Manuela Stănescu, 17 Decembrie 2011, 11:49
În Timișoara, sâmbătă, este zi de doliu, în memoria eroilor martiri ai Revolutiei.
Drapelele au fost coborâte în bernă, iar la Catedrala Mitropolitană s-a desfășurat o slujba de pomenire a eroilor martiri.
In cursul dimenetii au fost depuse coroane de flori la mai multe monumente.
Dupa-amiaza, de la ora 17,00, este programat un concert aniversar de muzica sacră, tot la Catedrală, iar, Asociația Clubul Suporterilor Timișoreni "Druckeria" va organiza un marș comemorativ, din Piata Maria, până la Cimitirul Eroilor.
Pe 17 decembrie 1989 s-a deschis focul asupra protestatarilor adunați în centru, iar primii eroi ai Revoluției au căzut sub gloanțe.
Timișoara, orașul de unde a pornit Revoluția
Acum 22 de ani, în Timișoara se striga pentru prima dată împotriva regimului comunist.
După ce în 16 decembrie, în oraşul de pe Bega, s-a strigat pentru prima dată "Jos comunismul", în 17 decembrie Timişoara îşi plângea primii morţi.
După cele 930 de arestări, a urmat ordinul de a se trage în manifestanţi, ordin care a fost dus la îndeplinire.
"Nu am auzit nicio somaţie, s-a tras în plin la Podul Decebal, din faţă şi s-a tras şi de pe partea stângă, de peste Canalul Bega. Alte declaraţii spun că s-a tras şi din Parcul Poporului şi din elicopter. Pur şi simplu am fost măcelăriţi din toate direcţiile", marturisește unul dintre timişorenii care, în urmă cu 22 de ani, a avut curajul să iasă în stradă.
Manifestările dedicate împlinirii a 22 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 au început la Timişoara de vineri.
Acestea vor dura o săptămână şi vor include comemorări cu depuneri de coroane şi slujbe de pomenire la monumentele eroilor martiri, simpozioane, lansări de carte documentară şi spectacole festive.
László Tőkés, împotriva anulării drepturilor revoluționarilor
La debutul manifestărilor, vicepreşedintele Parlamentului European, László Tőkés, a afirmat că nu consideră nici morală şi nici corectă juridic intenţia puterii de a anula drepturile de care beneficiază revoluţionarii autentici.
El a reamintit că nu au fost deferiţi justiţiei vinovaţii pentru crimele comise în timpul evenimentelor din decembrie 1989 sau în timpul dictaturii comuniste.
La Bucureşti, Asociaţia "21 Decembrie" a cerut reluarea proceselor şi investigaţiilor, apel bazat pe faptul că respectivele crimele nu se prescriu, conform unei decizii recente a Curţii Europene a Drepturilor Omului.