Theresa May, noul premier al Marii Britanii
Marea Britanie are, de ieri, o a doua femeie prim-ministru, după ce fostul ministru de interne Theresa May a fost desemnată de Regina Elisabeta a II-a să ia locul lui David Cameron.
Articol de Pavel Ionescu, 14 Iulie 2016, 07:26
Principala misiunea a doamnei May va fi să conducă drumul Regatului Unit prin complicatul şi îndelungatul proces de extragere din structurile Uniunii Europene, aşa cum a decis electoratul britanic la referndumul din 23 iunie.
Tranziţia politică s-a desfăşurat în deplină cursivitate, la Londra, informează trimisul RRA.
Schimbarea premierilor a fost gestionată, potrivit prerogativelor, de către Regină, care a desemnat-o, printr-o scurtă ceremonie la Palatul Buckingham, pe Theresa May, să preia conducerea Guvernului.
Al 13-lea prim-ministru în cei 64 de ani de domnie ai Reginei.
Este a doua femeie care ocupă funcţia, după Doamna de Fier, Margaret Thatcher.
Cu puţin înainte, la Palatul Buckingham fusese primit premierul demisionar David Cameron, împreună cu soţia şi cei trei copii, pentru o vizită de rămas bun. Pentru el, vârful politic al zilei se consumase dimineaţa, în Camera Comunelor, la sesiunea de întrebări, adresate miercurea şefului Guvernului.
Premierul Cameron a fost elogiat, atât de parlamentarii de la putere, cât şi din opoziţie, şi a lăsat şi o scurtă recomandare pentru doamna May.
"Sfatul pentru succesoarea mea, care este un extraordinar negociator, este să încercăm să rămânem cât mai aproape de Uniunea Europeană, pentru a câştiga în domenii precum comerţul, cooperarea şi securitatea. Odată ce vom părăsi Uniunea Europeană, canalele de comunicare nu se vor extinde, aşa că, o astfel de relaţie ar trebui să construim",a spus David Cameron:.
Plecarea lui David Cameron intervine după eşecul său în a-io convinge pe britanici să respingă părăsirea Uniunii în referendumul pe care l-a organizat, aşa cum promisese la câştigarea alegerilor din 2015.
În vârstă de 59 de ani şi politician cu bună experienţă, Theresa May trebuie, pe de o parte, să salveze de la fractură Partidul Conservator, dar şi societatea britanică, marcată de puternice diviziuni, după referendum.
Dar, de departe cea mai dificilă misiune a sa va fi să gestioneze ieşirea ţării din structurile comunitare. În primul discurs, la sosirea la Downing Street, după vizita la Regină, nou premier s-a referit exact la această sarcină dificlă.
"Trăim un moment important în istoria ţării noastre. Urmare a referendumului, traversăm o perioadă de importante schimbări naţionale. Şi pentru că ştiu că noi suntem Marea Britanie, ne vom ridica la nivelul acestor provocări. Ieşim din Uniunea Europeană, ne vom făuri în lume un nou rol, pozitiv şi îndrăzneţ, şi vom face din Marea Britanie o ţară aflată nu în serviciul a câtorva puţini privilegiaţi, ci al nostrul, al tuturor. Aceasta va fi misiunea Guvernului pe care îl conduc şi împreună vom construi o ţară mai bună", a spus noul premier.
Theresa May a promis că va respecta decizia britanicilor, dar a spus că nu va activa anul acesta clauza care declanşează ieşirea propriu-zisă din Uniune, tocmai pentru a găsi soluţia optimă de negociere.
Ca fost ministru de interne şi cea care a gestionat promisiunile premierului Cameron, de reducere a migraţiei, este considerată vulnerabilă de susţinătorii Brexitului.
Apropiaţii au descris-o însă, pe doamna May drept persoana potrivită pentru momentul actual: precaută, calmă şi extrem de discretă.
Un fel de Angela Merkel britanică - spun aceştia.
Or, tocmai cu cancelarul german sunt aşteptate negocierile cele mai dificile, în condiţiile în care acesta conduce grupul liderilor europeni care i-au cerut Marii Britanii să pornească neîntârziat procedurile de ieşire din Uniune, mai informează trimisul RRA la Londra.