Theodor Nicolescu, arestat pentru 30 de zile
Magistraţii Instanţei Supreme au decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile în urma unei solicitări formulate de DNA.
Articol de Diana Surdu, 27 Martie 2015, 21:17
Deputatul liberal Theodor Nicolescu se află în drum spre arestul Poliţiei Capitalei.
Magistraţii Instanţei Supreme au decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile în urma unei solicitări formulate de DNA.
Hotărârea este executorie, dar poate fi atacată cu recurs.
Theodor Nicolescu a aşteptat la domiciliu decizia judecătorilor, întrucât ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore emisă pe numele său de procurori a expirat astăzi, la prânz.
Deputatul este urmărit în dosarul retrocedărilor ilegale, fiind cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar prejudiciul este de aproximativ 75 de milioane de euro.
Faptele ar fi fost comise în perioada în care a fost vicepreşedinte la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
Potrivit DNA, la 12 ianuarie 2015, Guvernul României a sesizat DNA cu privire la faptul că în decursul anului 2009 Curtea de Conturi a efectuat un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, control care a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.
''În cursul anului 2008, inculpatul NicolescuTheodor-Cătălin, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/ 2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionării drepturilor de despăgubire'', susţin procurorii.
DNA mai arată că în cursul anului 2007 Theodor Nicolescu, care la momentul respectiv deţinea funcţia de vicepreşedinte al ANRP şi calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritate. În schimbul banilor, Nicolescu urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire.