Termenele lungi de judecată "nu oferă un mediu de afaceri atractiv"
Mediul de afaceri din România este influenţat negativ de termenele lungi de judecată, susţine ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Foto: Agerpres
Articol de Cristina Ghioca, 13 Ianuarie 2011, 17:48
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că România nu poate să ofere un mediu de afaceri atractiv dacă, în continuare, se vor acorda termene lungi de judecată.
Ministrul a susţinut că are semnale în acest sens, nu numai din cercurile Comisiei Europene, dar şi din rândul oamenilor de afaceri şi din partea unor ambasadori ai statelor membre care, la rândul lor, reprimesc de la investitori.
"Ambasadorii statelor membre, la rândul lor, primesc semnale de la investitori. Avem o mare problemă cu acest program. Trebuie să găsim o formulă. Eu sunt optimist, trebuie să găsim o soluţie într-un mod confortabil atât pentru instanţele supraaglomerate, cât şi pentru justiţiabili. Noi nu putem să oferim un mediu de afaceri atractiv dacă vom continua cu judecăţi care au ca prim termen 6-12 luni la unele instanţe", susţine Cătălin Predoiu.
La capitolul de creştere a responsabilităţii CSM, ministrul a spus că nu ar trebui să se facă o conjugare neapărat direct cu responsabilităţile adunărilor generale ale instanţelor.
"S-a mai întâmplat ca în trecut, în spatele deciziilor adunărilor generale să se ascundă de-a dreptul decizia CSM. Nu trebuie să substituim CSM deciziei adunărilor generale ale magistraţilor cum s-a întâmplat de câteva ori în trecut. Sigur că e important ce ne spun magistraţii din sistem, e important să consultăm adunările generale, dar până la urmă, decizia este a CSM", a afirmat ministrul.
El a arătat că au fost câteva proiecte de legi care au întârziat tocmai pentru că s-a făcut o consultare în paralel a instanţelor .
Cătălin Predoiu a spus că are în vedere, atunci când se va discuta despre legile justiţiei, o întărire a statutului de membru al CSM, prin clarificarea unor condiţii clare de revocare a membrilor din funcţie.
O altă observaţie a ministrului a fost legată de faptul că în punctele pe care le-a înaintat CSM a constatat că integritatea este redusă la aspectele de etică.