Teodorovici: Legea privind achiziţiile publice trebuie adoptată anul acesta
Pachetul legislativ privind achiziţiile publice trebuie să fie adoptat de parlament până la sfârşitul anului, astfel încât acesta să poată fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2016, susţine ministrul de finanţe Eugen Teodorovici.
Articol de Politica Romaneasca, 02 Noiembrie 2015, 18:36
Potrivit lui Eugen Teodorovici este nevoie de un cadru legislativ clar şi coerent care să reglementeze achiziţiile publice din România.
Ministrul Finanţe Publice atrage însă atenţia că accentul trebuie pus şi pe resursa umană, astfel încât să existe oameni pregătiţi în sistem, cu o salarizare adecvată şi protejaţi de lege, aşa cum sunt şi auditorii.
"Pentru anul 2016 limita de cheltuieli pe care noi o avem aprobată de guvern este aceeaşi, nu s-a schimbat, în sensul că am renunţat la alte cheltuieli de care puteam să ne dispensăm pentru a putea să avem un astfel de stimul financiar pentru cei care sunt în sistem. FMI a cerut în mod expres pentru ANAF şi pentru marii contribuabili să fie o creştere salarială. De asemenea, Comisia Europeană a cerut pentru cei de la achiziţii publice, de la care se aşteaptă să pună la punct un sistem de achiziţii mult mai performant. Fără un astfel de stimul financiar, efectele pot fi mult mai mici", a subliniat acesta.
De precizat că azi, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, le-a prezentat, în această după amiază senatorilor PSD, pachetul de patru legi privind achiziţiile publice, adoptate săptămâna trecută de Guvern.
Acestea au fost trimise la Parlament în procedură de urgenţă, pentru dezbatere şi vot.
Potrivit acestui proiect legislativ, licitaţiile pentru achiziţiile din bani publici sau din fondurile europene vor dura mai puţin şi ar urma să ţină cont inclusiv de criteriile de calitate, nu doar de preţul cel mai mic.
Actele normative includ măsuri pentru urgentarea acordării contractelor şi pentru ca proiectele de infrastructură să nu mai poată fi blocate la fel de uşor ca până acum.
Companiile care contestă licitaţiile vor trebui să plătească o cauţiune de 2% din valoarea contractului, pentru care au depus oferta, iar termenele de judecată a contestaţiilor vor fi reduse.