Teodor Baconschi, " relativ optimist" în privinţa aderării României la spaţiul Schengen
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi,a participat, joi, la Cluj,la lucrările conferinţei "Doctrina populară: sinteza valorilor şi principiilor dreptei", organizată de Institutul de Studii Populare
Articol de Petruţa Obrejan, 18 Noiembrie 2010, 16:13
Ministrul Teodor Baconschi a declarat, joi, la Cluj, că, există o majoritate de state membre favorabilă aderării ţării noastre la zona Schengen.
El a afirmat că, după ce Germania s-a pronunţat în favoarea aderării României la Schengen conform calendarului, şi Franţa şi-a nuanţat poziţia, mai rămâne de convins Olanda, că şi reforma în justiţie continuă.
“Patru noi coduri, Legea ANI, mica reformă în justiţie arată că există voinţă politică pentru ca reforma în justiţie să continue. Avem talerul pro aderare la Schengen mai plin decât talerul contra şi trebuie doar să vedem cum echilibrăm balanţa", a afirmat Teodor Baconschi.
El a mai spus că, în aderărea României la Spaţiul Schengen, este nevoie de seriozitate, muncă, prudenţă, nu de triumfalism.
Teodor Baconschi a mai declarat la Cluj că, deşi unele state europene au închis ambasade şi consulate, Ministerul de Externe a redus din personal dar nu a închis reprezentanţe diplomatice pentru că atât politic, cât şi economic ar fi costa mai mult redeschiderea lor peste doi sau trei ani.
"Am redus 473 de locuri, au plecat o serie de oameni.(...)Sper că, uşor-uşor, trecem pe creştere pozitivă şi vom fi în situaţia de a menţine sistemul, pentru că orice ambasadă este locul unde interesele noastre se pot, pe de-o parte, preciza, pe de altă parte, concretiza. Cel puţin până acum am evitat, chit că în unele locuri am lăsat un om-orchestră, care face practic totul, nu mai are o echipă. Sper să revenim la normal cât mai repede", a afirmat ministrul de Externe.
România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în 27 martie 2011.
În prezent, Spaţiul Schengen cuprinde 25 de state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, două ţări asociate, Islanda şi Norvegia, şi, din decembrie 2008, Elveţia.