Teodor Baconschi: Orice partid are obiectivul de a atrage voturile electoratului
Şeful diplomaţiei, Teodor Baconschi, a declarat, luni, în discursul său din plenul Senatului, că fiecare partid politic ar trebui să îi ia în calcul pe cei trei milioane de români plecaţi în afara ţării.
Articol de Alina Dobrinescu, 23 Mai 2011, 17:55
Ministrul de externe a făcut aceste declaraţii în replică la moţiunea simplă a opoziţiei în care este acuzată declaraţia sa referitoare la obţinerea de PDL a unui milion de voturi din diaspora în urma adoptării legii votului prin corespondenţă.
Teodor Baconschi este de părere că orice partid are în vocaţia şi efortul lui zilnic obiectivul de a atrage voturile electoratului.
"Pretextul aceste moţiuni este declaraţia politică pe care am făcut-o la Convenţia Naţională a PDL. (...) Nu făceam altceva decât să îndemn propriul partid la o primenire de substanţă (...) Orice partid trebuie să îi în calcul şi pe cei trei milioane goniţi din ţară în ultimii 20 de ani ai aşa-zisei tranziţii de incompetenţa, jaful şi corupţia instaurate în aşa-zisa tranziţie dominată de forţele neocomuniste şi mentalităţi specifice vechiului regim", a spus Baconschi, adăugând că obiectivul obţinerii celor un milion de voturi poate fi atins de democrat-liberali dacă vor transmite românilor din afara graniţelor ţării un semnal de înnoire.
El a subliniat că formaţiunile opoziţiei în loc să se teamă de votul prin corespondenţă ar trebui să îşi adapteze oferta politică pentru a-i convinge pe cetăţenii români din diaspora, care au "dreptul constituţional sacru" de a nu fi împărţiţi în cetăţeni de categoria A şi cetăţeni de categoria B.
"Am fost de trei ori ambasador al României sub trei preşedinţi şi cinci premieri. Am văzut de ce au plecat românii din propria lor ţară, au plecat exasperaţi de sărăcie şi de lipsa oricăror perspective pentru o viaţă decentă în cei 20 de ani de tranziţie. Aceşti oameni la care ţin, pe care îi respect şi pe care vă cer să îi respectaţi şi dumneavoastră au nevoie să participe la destinul român exprimându-şi dreptul constituţional de a vota pe cine vor ei, pe cine îi va convinge că reprezintă forţele reformiste care ne rup de contextul comunist şi ne aşează cum trebuie în actualul context internaţional", a spus Baconschi.
Totodată, el a menţionat că proiectul votului prin corespondenţă iniţiat de MAE a fost elaborat împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu respectarea legislaţie în vigoare, iar în prevederile acestuia se acordă o importanţă principală securizării procedurii de vot.
Pe de altă parte, ministrul de externe i-a reamintit senatorului PNL, Teodor Meleşcanu, că inclusiv el declara în 2009 că este nevoie de o lege a votului pentru diaspora, pe care dacă nu o va iniţia MAE, şi-o vor asuma formaţiunile politice ale opoziţiei.
De asemenea, Baconschi a arătat că afirmaţia potrivit căreia în decembrie 2009, când era ambasador al României la Paris, la turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale la secţia de vot de la această misiune diplomatică s-ar fi înregistrat un vot la 15 secunde, ceea ce echivalează cu o suspiciune de fraudă, reprezintă "o calomnie, o mare minciună", pentru care ar putea face un demers în justiţie.
Ministrul de externe a subliniat că la Paris în decembrie 2009 s-au prezentat 3.785 de alegători în 12 ore, fiind vorba de 270 de persoane pe oră repartizate la cinci cabine de vot, nu trei cum au susţinut semnatarii moţiunii simple, ceea ce înseamnă 54 de persoane într-o oră la o cabină, adică un votant la ceva mai mult de un minut.
Potrivit lui Baconschi, la aceeaşi secţie de votare de la Paris, la referendumul din 2007, când ambasador era Sabin Pop, fostul consilier diplomatic al premierului Adrian Năstase, au votat 286 de persoane pe oră faţă de cele 270 pe oră din decembrie 2009.
Totodată, Baconschi a mai subliniat că din comisia de la secţia de votare aferentă Ambasadei de la Paris au făcut parte în decembrie 2009 şi observatori ai PSD şi PNL, care nu au avut nicio obiecţie la semnarea procesului verbal de la sfârşitul procesului de numărare a voturilor.
"Textul moţiunii abundă în interpretări abuzive, neadevăruri şi chiar calomnii. Sunt acolo amalgamate declaraţii politicianiste şi teme de politică externă de importantă actualitate care ar fi trebuit tratate mai responsabil", a mai spus şeful diplomaţiei.
Afirmaţia pe care Teodor Baconschi a făcut-o pe 15 mai, la Convenţia Naţională a PDL, a stârnit un val de dezaprobare şi acuzaţii din partea opoziţiei.
"Avem acum obligaţia de a rescrie contractul politic dintre PDL şi această Românie harnică, în care intră întreprinzătorii, mediile de afaceri, intelectualitatea şi românii din străinătate, cei care sunt un vector de modernizare a României. Proiectul votului prin corespondenţă îi va face pe românii din afară să ne aducă nu 100.000 de voturi, ci un milion", a declarat Baconschi.