Tensiuni între liderii de filiale PNL, PSD şi PC
Desemnarea candidaţilor la şefia consiliilor judeţene generează din ce în ce mai multe conflicte între liderii de filiale din PNL, PSD şi PC.
Articol de Dana Georgescu, 26 Iulie 2011, 19:24
Cele trei partide care s-au reunit în alianţa politică Uniunea Social Liberală au hotărât să participe la alegerile locale cu candidaturi comune pentru mai multe funcţii importante, între care de preşedinţi de consilii judeţene şi primari.
Pentru desemnarea candidaţilor s-au făcut sondaje speciale în interiorul USL.
Totuşi, modalitatea de desemnare efectivă a candidaţilor rămâne o problemă la nivel local, deşi decizia finală va fi luată la centru de copresedinţii Uniunii, Crin Antonescu şi Victor Ponta.
Până la alegeri mai e aproape un an, dar discuţiile au luat deja amploare. Hrebenciuc versus Stavarache în Bacău, Negoiţă versus Petrache în Ilfov sau Oprişan versus Săpunaru în Vrancea sunt doar câteva dispute ale "greilor" din partide, care fac vâlvă la nivel local, considerându-se cei mai potriviţi pentru a-şi conduce judeţul.
La Iaşi, de exemplu, cea mai recentă dispută este legată de protocoale.
Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, susţine că alianţa de centru-dreapta, adică PNL şi PC, a încheiat un protocol prin care, la alegerile locale, fiecare parte va desemna un număr egal de candidaţi la preşedinţia consiliilor judeţene şi la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ.
El mai spune că este greu de crezut că sondajele făcute special de USL în vederea desemnării la alegeri a celor mai bine plasaţi vor atinge o astfel de precizie a parităţii.
"Doar nu există cineva pe lumea asta care să poată crede că şi în urma sondajelor vor exista fix 20 de liberali plasaţi pe primele locuri în sondaje, la municipii, şi 20 de reprezentanţi ai PSD-ului. O diferenţă va fi, acea diferenţă va fi decisă politic şi în urma sondajelor", a declarat Relu Fenechiu.
Liderul PC, Daniel Constantin, îl contrazice, însă, pe Fenechiu.
El spune că nici protocolul Alianţei de Centru- Dreapta, nici al acesteia, încheiat ulterior cu USL, nu prevăd desemnarea candidaţilor în mod egal.
"Protocolul spune aşa în Alianţa de Centru-Dreapta: Şi Partidul Conservator, şi Partidul Naţional Liberal va desemna candidaţi în toate judeţele - şi la Primărie, şi la Consiliul Judeţean. Care sunt cei mai bine plasaţi vor fi desemnaţi ca şi candidaţi ai alianţei. După ce am făcut protocolul acela cu PSD am convenit că toate cele trei partide vor avea un candidat. Cel mai bine plasat va fi susţinut de către Uniunea Social Liberală, respectiv de către toate cele trei partide care o formează", este de părere Daniel Constantin.
În afară de Iaşi, presa mai semnalează tensiuni generate de desemnarea candidaţilor USL la alegerile locale de anul viitor în alte şapte zone: Bacău, Ilfov, Buzău, Focşani, Prahova, Craiova şi Vâlcea.