Tensiuni în coaliţia de guvernare
Descentralizarea, situaţia creată la Ministerul Sănătăţii prin demisia ministrului susţinut de UDMR şi ruperea protocolului de colaborare, la Cluj, sunt problemele care crează disensiuni la nivelul coaliţiei de guvernare.
Articol de Bogdan Isopescu, 09 August 2011, 08:42
În interiorul coaliţiei, se poartă negocieri zilele acestea, între PDL şi UDMR, pe probleme ce ar putea provoca tensiuni atat în plan local, cât şi la vârf.
Este vorba despre sistemul sanitar, problema reorganizării administrativ-teritoriale şi conflictul local de la Cluj.
Reprezentanţii coaliţiei anunţau de ceva vreme că au creat o comisie pentru a negocia sau pentru a dezbate problema reorganizării administrativ-teritoriale.
Între timp, se pare că subiectul a fost abandonat şi înlocuit cu descentralizarea.
Reorganizarea, blocată politic
Reprezentantul UDMR în Comisia privind reorganizarea administrativ-teritorială, Antal Árpád, afirmă că reorganizarea este blocată la nivel politic, în timp ce descentralizarea înaintează.
"La nivelul miniştrilor există voinţă, la nivelul secretarilor de stat există voinţă, însă tot ce înseamnă ministere sub nivelul secretarului de stat nu mai există această dorinţă şi această voinţă de a se face descentralizare. Toţi am fost de acord ca tot ce înseamnă reglementare să rămană la nivelul ministerelor, tot ce înseamnă control să fie la nivelul prefecturilor, iar tot ce înseamnă administrare să treacă la consiliile locale şi judeţene", a spus Antal Árpád.
Sănătatea, încă un motiv de tensiuni
După demisia ministrului sănătăţii, Cseke Atilla, UDMR Bihor a găsit înlocuitor pentru acest portofoliu, în persoana doctorului Ritli Ladislau, director medical la Spitalul Clinic din Oradea.
Însă propunerea nu a ajuns pe masa premierului. Conducerea Uniunii spune că acest lucru se va întâmpla abia atunci când, în urma negocierii dintre PDL şi UDMR, se va ajunge la rezolvarea cauzelor ce au condus la demisia lui Cseke Attila.
Acestea sunt: finanţarea insuficientă a sistemului şi relaţia defectuoasă dintre Casa de Sănătate şi minister.
Democrat-liberalii recunosc faptul că cele două instituţii au avut întotdeauna puncte de vedere diferite.
"Adevărul este că nici în această perioadă comportamentul celor două instituţii nu a fost diferit. De aceea, noi ne-am propus chiar în şedinţa coaliţiei de astăzi (n.r. luni) să facem o analiză foarte serioasă a raporturilor dintre cele două instituţii şi dacă actualele raporturi care există între cele două instituţii pot sau nu pot să continue", susţine secretarul general al PDL, Ioan Oltean.
UDMR joacă tare la Cluj
Cea de-a treia problemă este la Cluj Napoca, acolo unde Primăria PDL a hotărât să amplaseze o piaţă volantă chiar lângă Biserica "Sfântul Mihail", de rit catolic şi situată chiar în centrul oraşului.
Nemulţumiţi de decizie, liderii UDMR Cluj au rupt protocolul cu PDL la nivel local.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că nu se va implica nimeni de la centru în rezolvarea acestui conflict, pentru că soluţia o reprezintă respectarea legii şi bunul simţ.
"Prin această decizie au încălcat şi legislaţia, care spune că trebuie o distanţă de 500 de metri de la biserici pentru astfel de chestiuni, cum este o piaţă volantă, şi fără aprobarea cultului respectiv nu se poate face aşa ceva, cum nu pui nici lângă biserica ortodoxă, lângă Catedrala ortodoxă, la Cluj, păstrăvi şi legume oricât de bine arată", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Atât liderii UDMR, cât şi cei ai PDL spun că niciuna dintre aceste probleme nu afectează colaborarea la nivel naţional a coaliţiei.