Taxele şi impozitele românilor nu se schimbă
În urma discuţiilor dintre reprezentanţii FMI şi ministrul Finanţelor, s-a stabilit ca taxele şi impozitele românilor să nu se modifice nici anul acesta, dar nici în 2011.
Articol de Diana Domenico, 30 Iulie 2010, 19:20
Cota unică şi sistemul de impozite şi taxe nu vor suferi modificări până la sfârşitul anului şi nici în 2011, a declarat, vineri, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu.
El a adăugat că impozitarea progresivă nu este temă de discuţie şi că speră ca sâmbătă să fie finalizată scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional.
Printre temele de discuţie dintre autorităţile române şi FMI, se numără îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, măsuri de stimulare a mediului de afaceri, dar şi câteva legi care trebuie adoptate sau îmbunătăţite în perioada următoare, cum ar fi Legea salarizării unitare, Reforma sistemului de pensii şi Codul muncii.
FMI vrea modificarea Codului Muncii
FMI spune că trebuie aduse modificări care să facă forţa de muncă din România mai flexibilă şi mai mobilă.
Flexibilizarea Codului muncii şi implicit a pieţei muncii ar fi un demers firesc în actuala criză economică, ce afectează atât angajatorii cât şi angajaţii, sunt de părere experţii în domeniu.
În condiţiile în care economia este tot mai imprevizibilă, piaţa trebuie să se adapteze şi ea acestor permanente schimbări.
Angajări şi concedieri, mai uşoare
Astfel, un cod al muncii mai puţin rigid ar permite unei persoane să se angajeze mai uşor, pe o perioadă chiar şi de două, trei luni, în contextul în care instabilitatea actuală îi determină pe angajatori să ofere prea puţine locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, este de părere fostul ministru al muncii, Mariana Câmpeanu.
"Eu am nevoie de un instalator acasă. Nu pot să-l angajez cu forme legale pentru că nu există această posibilitate, decât dacă persoana respectivă are firmă. Acest lucru nu se poate realiza în România decât la negru şi, ca atare, mai ales în construcţii, munca la negru se practică pe o scară care depăşeşte cu mult munca legală. Mai mult decât atât, în această clipă, să dai afară o persoană, chiar dacă a adus un prejudiciu imens societăţii, nu poţi să faci acest lucru decât după o procedură foarte greoaie", a spus Mariana Câmpeanu pentru Radio România Actualităţi.
Flexibilizarea pieţei muncii va aduce avantaje mai mult pentru angajatori, care vor profita de viitoarele reglementări pentru a pune în practică mai uşor concedierile, sunt de părere reprezentanţii sindicatelor.
De aceea, modificarea Codului muncii în acest sens ar trebui să fie însoţită şi de un mecanism de protecţie socială, potrivit preşedintelui Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.
"Angajatorul vrea să-şi optimizeze procesul de organizare a muncii, astfel încât să aibă profituri maxime. Pentru angajat nu e nicio bucurie să-i spui că astăzi lucrează de la 8 la 10, mâine de la ora 18 la ora 22... Vă daţi seama în ce nebunie ne ducem! Încă un lucru care este extrem de important pentru angajatori, modelul ideal e acela prin care în ziua în care a hotărât că nu mai are nevoie de tine, dacă ai ajuns la serviciu la ora 7, când îţi începe programul, te trezeşti cu hârtiuţa în braţe, ai plecat, la revedere", declară Dumitru Costin pentru România Actualităţi.
Potrivit sindicatelor, studiile realizate la nivel european au arătat faptul că există o legătură între durata rămânerii într-un loc de muncă şi productivitate.
În general, o vechime într-un loc de muncă mai mică de patru ani are un efect negativ asupra productivităţii.