Taxele şi impozitele locale creează controverse politice
Problema ordonanţei privind taxele şi impozitele locale generează un schimb de replici între preşedinte şi premier.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Ianuarie 2013, 12:27
Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012 şi a fost promulgată în data de 3 ianuarie, iar o zi mai târziu, preşedintele i-a comunicat premierului acest lucru.
"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", se precizează în comunicatul Preşedinţiei.
Administraţia Prezidenţială "atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale".
"De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă", se precizează în comunicat.
Ponta: Ordonanţa privind taxele şi impozitele va fi adoptată săptămâna aceasta
Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână, precizează Executivul într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale dar actul nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern.
"'Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intră în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial. Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână'", se subliniază în comunicatul remis presei.
Emil Boc cere rezolvarea problemei privind taxele şi impozitele locale
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită o ordonanţă de guvern prin care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale.
"Cer premierului Victor Ponta să adopte de urgenţă ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16% taxele şi impozitele locale şi cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populaţia", a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, Emil Boc.
Până la reglementarea situaţiei, în perioada 7-11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri şi terenuri, în condiţiile în care în 3 şi 4 ianuarie aproape 5.000 de clujeni au plătit taxele şi impozitele locale la nivelul anului 2012, a precizat Boc care a adăugat că el nu-şi permite să văd că cetăţenii sunt nevoiţi să mai stea o dată la coadă pentru a plăti eventuale diferenţe la impozite.
"Guvernul se bâlbâie şi nu are curajul să spună clar dacă aceste taxe şi impozite nu trebuie majorate. E bâlbâială, neştiinţă, ipocrizie, nu ştiu. Dacă eram prim-ministru, ardeau televiziunile de câteva zile încoace", a mai spus Boc.
Totodată, Emil Boc a spus că în cazul în care nu va apărea ordonanţa respectivă, va convoca la sfârşitul săptămânii Consiliul Local Cluj-Napoca pentru indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16 procente.
Ponta: Domnul Boc rămâne tot domnul Boc, nu se va schimba niciodată
Premierul Victor Ponta a declarat luni că primarul Clujului, Emil Boc, ar trebui să ştie de ce nu a fost publicată ordonanţa privind taxele şi impozitele, apreciind că acesta, deşi a fost premier, cel mai probabil nu cunoaşte astfel de proceduri.
"Domnul Boc rămâne tot domnul Boc, nu se va schimba niciodată. Ştie foarte bine sau ar trebui să ştie, că a fost prim-ministru vreo trei ani, din păcate, că preşedintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat legea privind abilitarea guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicare, deci mâine (n.r. marţi) pot să public ordonanţa aia. Sunaţi-l la Cluj pe domnul profesor de drept constituţional Emil Boc să-i explicaţi încă odată că, deşi nu ştie că n-a fost prim-ministru, aşa se întâmplă cu ordonanţele", a spus premierul, la sediul central al PSD.