Taxa Radio-TV are "trei probleme grave de constituţionalitate"
Legea care elimină peste 100 de taxe - printre care şi taxa radio- tv - aprobată recent de Parlament, are trei probleme grave de constituţionalitate, afirmă profesorul de drept constituţional Marius Bălan.
Articol de Radiojurnal, 28 Octombrie 2016, 19:51
" În privinţa organizării şi funcţionării celor două societăţi de Radiodifuziune şi de Televiziune, sunt eliminate taxe de radio şi televiziune, Articolele 40-41 din Legea de organizare şi funcţionare a societăţilor respective. Se generează cheltuieli suplimentare în bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvolare ale celor două societăţi. Finanţarea se va face ca şi până acum tot de către contribuabil, dar nu direct prin taxa de radio şi televiziune, ci prin impozite şi taxe din care legea bugetară va defalca anual sumele pe care guvernul şi majoritatea parlamentară a momentului le vor considera necesare. Nu sunt îndeplinite condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate ale legii reclamate de Curtea Constituţională în interpretarea pe care o dă Articolului 1, alineatul 5 din Legea fundamentală, sub aspectul viitoarei arhitecturi instituţionale a celor două societăţi. Sunt probleme de constituţionalitate şi din perspectiva Articolului 38, alineatul 5 şi, mai ales, din perspectiva dreptului la informaţie consacrat în Articolul 31 al Constituţiei. În alineatul 5 al acestui articol, se stipulează autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune. Acestea trebuie să asigure grupurilor sociale şi politice importante dreptul la antenă, dispoziţie care, la rândul ei, trebuie interpretată în conexiune cu normele constituţionale privind pluralismul politic, consacrat în Articolul 8, alineatul 1 şi declarat valoare supremă în România, conform prevederilor Articolului 1, alineatul 3", a explicat Marius Bălan.
Sindicatul Liber din Societatea Română de Radiodifuziune s-a adresat astăzi preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş, solicitându-le să conteste legea la Curtea Constituţională.
Sindicatul semnalează că trecerea finanţării la bugetul de stat transformă serviciile publice de radio şi televiziune în societăţi guvernamentale, iar acestea îşi pierd astfel cel mai important element care le conferă autonomie şi independenţă.
Asociaţia Presei Române îi solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea care prevede eliminarea taxei radio-tv.
Asociaţia consideră că scopul măsurii nu este de a aduce economii pentru cetăţeni, ci doar de a periclita grav dreptul acestora la informare corectă şi echidistantă. Şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă, semnalând neconstituţionalitatea unor articole din cuprinsul legii votate de Parlament.
"Veniturile proprii ale celor două servicii publice provin, în principal, din taxa radio-tv, aşa cum a reţinut şi Curtea Constituţională ori de câte ori s-a pronunţat, în trecut, cu privire la constituţionalitatea acestei taxe" - scrie Uniunea Ziariştilor Profesionişti.