"Taxa pe stâlp" îi nemulţumeşte pe proprietarii de microhidrocentrale
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a avertizat că noile taxe au crescut costurile şi scad competitivitatea companiilor din domeniul energiei.
Articol de Radio România, 30 Mai 2014, 13:55
Proprietarii de microhidrocentrale susţin că impozitul pe construcţiile speciale, aşa-numita "taxă pe stâlp", îi duce în situaţia să oprească producţia de energie electrică.
La o dezbatere pe tema strategiei energetice a României, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a avertizat că noile taxe au crescut costurile şi scad competitivitatea companiilor din domeniul energiei.
"De la 1 octombrie urmează să ne interneconectăm la o piaţă regională, în care vom avea competitori, jucători din Polonia, Cehia, Slovacia, din Ungaria, doar că noi plecăm cu un mare handicap, handicapul "taxei pe stâlp", handicapul reglementatului şi handicapul tarifului pe apă uzinată. Este mai mult decât nesustenabil. 80 de milioane de euro plăteşte Hidroelectrica, în fiecare an, pe acest tarif al apei uzinate. Este un preţ, cum să spun, apocaliptic, de parcă am plăti apă sfinţită din râul Iordan sau apă grea de la RAAN", a spus Remus Borza.
Prezent la discuţia de vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a promis că va susţine în guvern punctul de vedere al reprezentanţilor industriei energetice, mai ales că, după plata primei tranşe a taxei pe stâlp, va fi analizat efectul acesteia.
"Taxă pe baraje, taxă pe reactorul propriu-zis, care este o parte dintr-o clădire. Trebuie găsită o soluţie corectă, iar noi vom susţine, evident, punctul de vedere al industriei energetice. Acesta este rolul pe care mi-l asum în cabinet, să exprim punctul de vedere al industriei energetice", a spus Răzvan Nicolescu.