Taxa pe stâlp, desființată de la 1 ianuarie. Vezi noutățile fiscale ale lui 2017
2017 aduce noutăţi fiscale atât pentru firme, cât şi pentru persoane fizice.
Articol de Adrian Lungu, 02 Ianuarie 2017, 16:06
Carburanţii s-au ieftinit la începutul anului cu aproape 50 de bani pe litru, după eliminarea supraaccizei şi reducerea TVA-ului la 19%.
Taxa pe stâlp a fost desfiinţată, iar punctul de pensie a crescut cu 5,25%.
În acest an se va încheia şi calendarul de liberalizare a preţului la gaze naturale şi energie electrică pentru consumatorii casnici.
Aşadar, facturile vor fi mai mici, pentru că se vor plăti la valoarea de pe piaţa liberă, care este acum la un minim istoric.
În plus, vor scădea şi tarifele de distribuţie a energiei, iar consumatorii vor avea posibilitatea să-şi aleagă furnizorul.
Noutățile fiscale ale lui 2017
2017 aduce şi alte noutăţi fiscale, atât pentru firme, cât şi pentru persoane fizice.
Printre acestea, obligativitatea plăţii contribuţiei pentru sănătate şi din dobânzi, dividente şi alte venituri.
Românii care-şi păstrează banii la bancă vor plăti contribuţii la fondul asigurărilor de sănătate dupa dobânzi, în timp ce Taxa pe Valoarea Adăugată scade de la 20 la 19%, iar scutirea de impozit pe profitul reinvestit este menţinută.
Doctorul în economie Alexandru Tamba susţine că reducerea TVA ar trebui să ducă la scăderi de preţuri, în timp ce oficialii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj spun că anul nou vine pentru cei care vor să se angajeze în altă localitate sau judeţ cu importante beneficii financiare.
"Prima de instalare se acordă persoanelor care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 50 de kilometri şi urmare a acestei încadrări în munca îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa şi această primă de instalare jumătate din ea se dă la data încadrării în muncă şi jumătate după 12 luni. Cuantumul acesteia este în felul următor: 12.500 de lei pentru şomerii care se încadrează în muncă doar în localitate şi îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa, 15.500 se încadrează în aceleaşi condiţii, dar însoţiţi de membrii de familie care-şi schimbă şi ei domiciliul. În cazul când ambii soţi se mută, şi soţul şi soţia, vor primi unul 12.500 şi celălalt 3500", a spus Ionel Mureşan, directorul AJOFM Sălaj.
De cealaltă parte, cel puţin în Sălaj, oamenii de afaceri vor un cod fiscal stabil şi stimularea economiei prin măsuri concrete.