Tarifele din sectorul energetic provoacă dispute între consumatori şi producători
Un set de măsuri anunţate de Guvern, cele care vizează tarifele din sectorul energetic provoacă dispute, de data aceasta, între marii consumatori şi producătorii de energie verde.
Articol de Daniel Neguţ, 27 Martie 2014, 18:50
Primii se declară mulţumiţi de menţinerea preţului la gaze la nivelul de la începutul anului dar şi de stabilirea cotei de piaţă pentru certificatele verzi la 11,1% din consumul de energie electrică.
Producătorii de energie regenerabilă sunt însă nemulţumiţi de faptul că statul nu şi-ar respecta angajamentele de creştere a acestei cote şi spun că riscă falimentul.
Mulţi investitori români ar trebui să-şi restrângă activitatea cu urmări negative asupra angajaţilor, în cazul în care Guvernul nu ar lua măsurile anunţate din cauza faptului că ar creşte preţul energiei consumate.
Director executiv al Forumului Investitorilor Autohtoni, Filip Cârlea atrage atenţia asupra riscului ca produse ale investitorilor autohtoni să iasă d epe piaţă.
"Dacă preţurile energiei depăşesc un anumit nivel de suportabilitate există riscul ca produsele şi serviciile eliberate de către investitorii autohtoni să iasă din piaţă. Consecinţele ar fi nedorite, pentru că o serie de angajaţi ar ajunge chiar în situaţia de a fi disponibilizaţi sau produsele şi serviciile investitorilor autohtoni ar fi înlocuite cu produse din import", susţine Cârlea.
Producătorii de energie regenerabilă spun că ar trebui respectat planul de creştere la 15% a cotei certificatelor verzi în consumul final de energie electrică.
Ei afirmă că investitorii în domeniu şi-au proiectat afacerile pe baza acestei cote.
Preşedintele Asociaţiei Industriei Fotovoltaice din România, Ciprian Glodeanu susţine că un procent considerabil din producătorii de energie regenerabilă nu îşi vor mai putea vinde certificatele verzi
"În momentul în care s-a publicat Legea energiei regenerabile a fost prevăzută o cotă progresivă care urma să crească până la 20% în 2020. Pe această cotă s-au făcut investiţii de aproximativ şase miliarde de euro în domeniul energiei regenerabile, iar acum aproximativ 30 până la 40% din producători se vor vedea în imposibilitatea de a-şi mai vinde certificatele verzi, pentru că AMR-ul a publicat un calcul din care rezultă că aproximativ şapte milioane de certificate verzi nu vor avea cumpărător", a afirmat el.
Ciprian Glodeanu mai spune că măsurile anunţate de Guvern vor provoca insolvenţa sau chiar falimentul multor investitori în energie regenerabilă, mai informează redactorul RRA.