Tăriceanu propune suspendarea preşedintelui. Cum răspunde Băsescu
Tăriceanu susține că, pe 23 septembrie, plenul reunit al Parlamentului ar trebui să dea votul final asupra cererii de suspendare, urmând ca referendumul să aibă loc pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor.
Articol de Radio România, 08 Septembrie 2014, 20:52
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a început demersurile legale pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui României, Traian Băsescu.
Cererea de suspendare trebuie să aibă cel puţin o treime din semnăturile deputaţilor şi senatorilor.
Călin Popescu Tăriceanu a prezentat câteva elemente pe care se bazează cererea de suspendare.
"Atitudinea preşedintelui care excede cadrul constituţional, atitudine care s-a materializat în numeroase rânduri prin susţinerea făţişă, evidentă a unor partide politice în campania electorală. După cum ştiţi, statutul preşedintelui îl obligă la neutralitate şi echidistanţă, imparţialitate", a spus Tăriceanu.
El propune şi un calendar al suspendării şefului statului.
Astfel, pe 23 septembrie, plenul reunit al Parlamentului ar trebui să dea votul final asupra cererii de suspendare, urmând ca referendumul să aibă loc pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor
Băsescu: Tăriceanu să citească Constituţia
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, trebuie să citească bine Constituţia în ceea ce priveşte procedura suspendării şefului statului.
Traian Băsescu a susținut că planificarea prezentată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, "nu ar fi posibilă".
"Nu poate planifica votul pe 23 septembrie şi referendumul pe 2 noiembrie pentru că în Constituţie se precizează foarte clar că preşedintele poate fi suspendat pentru o perioadă de maxim 30 de zile", a precizat președintele.
ACL, împotriva suspendării
Alianţa Creştin-Liberală nu sprijină acţiunea de suspendare a şefului statului.
Copreşedintele Vasile Blaga crede că acest demers îi foloseşte doar lui Călin Popescu-Tăriceanu în campania electorală pentru prezidenţiale.
"Este praf în ochii românilor. Dl prim-ministru, înţeles cu dl Tăriceanu, ar trebui să fie chemaţi de Tăriceanu în parlament şi să răspundă abuzurilor repetate pe care guvernul le face. Să răspundă pentru proasta guvernare", a spus Blaga.
Udrea: Un gest de iresponsabilitate
Şi preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea se pronunţă împotriva suspendării lui Traian Băsescu.
"Este un gest de iresponsabilitate crasă să vorbeşte acum de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, cu două luni, nici două luni înainte de terminarea mandatului acestuia. Cui i-ar mai folosi aşa ceva? Sigur, dlui Victor Ponta şi dlui Tăriceanu", afirmă Udrea.
PSD urmează să se pronunțe
Senatorul PSD, Gabriela Firea a anunţat că în zilele următoare partidul va lua o decizie privind suspendarea lui Traian Băsescu.
Ea a subliniat că o campanie împotriva şefului statului l-ar putea transforma într-o victimă.
"O campanie electorală pentru referendum nu ar face decât să îl pună pe Traian Băsescu în situaţia de a se victimiza şi de a mai stoarce lacrimi de la electorat, spunând că iată nu este lăsat să îşi încheie în mod democratic mandatul şi să meargă la pensie după două mandate prezidenţiale", a spus Firea.
UDMR: Demersul de suspendare, inutil
UDMR consideră că la final de mandat nu are rost suspendarea lui Traian Băsescu.
Liderul Uniunii, Kelemen Hunor este de părăre că politicienii trebuie să se ocupe de priorităţile ţării.
"Într-o astfel de situaţie, o lună de zile în campania electorală toată lumea, eu mă refer la politicieni, nu la cetăţeni, vor vorbi despre Traian Băsescu şi nu despre viitor, nu despre proiectul fiecăruia", a susținut Hunor.
Partidul Conservator a anunţat că susţine demersul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.