Tăriceanu: Proiectul de buget nu inspiră optimism
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că actualul proiect de buget nu inspiră "optimism" şi că şi-ar dori măsuri "curajoase" de reformă, în condiţiile în care varianta actuală conţine "rezerve mari de cheltuieli".
Articol de Flori Doman, 21 Ianuarie 2013, 16:06
Liberalul Călin Popescu Tăriceanu consideră că bugetul pentru anul 2013 nu inspiră optimism, arătând că negocierile cu FMI ar trebui să vizeze majorarea deficitului bugetar cu cel puţin 1%.
El a precizat că în cadrul şedinţelor PNL de luni nu au existat dispute cu privire la buget, ci doar discuţii.
"Nu a fost o dispută. Am făcut o discuţie colegială cum este şi normal într-un for statutar în care eu am spus foarte simplu că este un buget care nu inspiră optimism şi că mi-aş dori mai mult pentru PNL, USL, Guvern, pentru ce facem noi pentru ţară şi am subliniat faptul că poate suntem într-un moment politic unic...", a spus fostul premier.
Tăriceanu a susţinut că fără o reducere importantă de cheltuieli, având în vedere că în buget există rezerve mari, nu se pot degaja sumele necesare pentru a relansa economia.
"Nu mă refer nicidecum la reducerile de salarii pe care le-am criticat la vremea când au fost luate de primul-ministru Boc, dar cred că există rezerve mari de cheltuieli. Cheltuielile au crescut în raport cu bugetele anilor de referinţă 2004-2008 când eram într-o situaţie economică cu totul diferită. De aici s-ar putea degaja o serie de resurse", a afirmat liberalul.
Fostul premier a precizat că 2014 va fi un an cu două runde de alegeri, ceea ce-l face "puţin propice pentru măsuri de reformă puternice".
În opinia sa, în actualul guvern "există rezerve mari de tot" de reducere a cheltuielilor, prin care se pot "degaja sumele necesare pentru a relansa economia".
El a subliniat însă că nu se referă la nicio reducere salarială.
Călin Popescu Tăriceanu: Alegerea conducerii PNL ar trebui să se facă prin vot uninominal
Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, luni, că alegerea conducerii PNL ar trebui să se facă prin vot uninominal, deoarece listele prevăzute în actualul Statut nu dau posibilitatea afirmării unor "voci cu rezonanţă".
"Acest sistem de alegere pe liste este un sistem care, din păcate, nu dă posibilitatea multor lideri din PNL să se exprime, să ajungă să fie voci care să aibă rezonanţă şi în partid şi în public şi, dacă vrem să facem o modificare de statut, una democratică, care să permită selectarea unor lideri noi, fără îndoială acest lucru trebuie să se facă pe baza unui statut unde alegerea structurilor de conducere se face prin vot uninominal', a susţinut Tăriceanu, după şedinţele de luni ale liberalilor.
El a fost întrebat dacă intenţionează să-şi depună candidatura pentru şefia PNL sau altă funcţie de conducere, însă a evitat să răspundă.