Tăriceanu începe demersurile pentru suspendarea preşedintelui
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va prezenta liderilor grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor cererea de suspendare a preşedintelui, pentru a începe, ulterior, procesul de strângere de semnături.
Articol de Alina Bordeiaşu, 08 Septembrie 2014, 11:53
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a început demersurile legale pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui României Traian Băsescu.
El a anunţat că, luni, va prezenta liderilor grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor cererea de suspendare, pentru a începe, ulterior, procesul de strângere de semnături.
Declaraţia AUDIO în prima pagină a site-ului, playerul AUDIO (dreapta sus)
Călin Popescu Tăriceanu spunea că este nevoie ca o treime din totalul parlamentarilor să semneze această cerere, pentru ca documentul să ajungă la Curtea Constituţională, pentru obţinerea avizului consultativ şi apoi în plenul Parlamentului.
"Atitudinea preşedintelui, care excede cadrul constituţional, atitudine care s-a materializat în numeroase rânduri prin susţinerea făţişă, evidentă a unor partide politice în campania electorală. După cum ştiţi, statutul preşedintelui îl obligă la neutralitate şi echidistanţă, imparţialitate", a spus Tăriceanu.
Calendarul suspendării
Preşedintele Senatului propune şi un calendar al suspendării şefului statului.
Astfel, pe 23 septembrie, plenul reunit al Parlamentului ar trebui să dea votul final asupra cererii de suspendare, urmând ca referendumul să aibă loc pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Tăriceanu nu vrea să fie preşedinte interimar
Tăriceanu a precizat că, în cazul în care Parlamentul aprobă cererea, el nu va accepta preluarea funcţiei de preşedinte interimar.
"În cazul în care Parlamentul va aproba cererea de suspendare şi se va pune problema ocupării poziţiei de preşedinte interimar, întrucât sunt angajat în cursa electorală, nu voi accepta să preiau funcţia de preşedinte interimar, pentru a nu se considera că încerc să obţin o poziţie care să mă favorizeze. Şi atunci, în ordinea constituţională, cel care ar urma să preia funcţia de preşedinte interimar ar trebui să fie preşedintele Camerei Deputaţilor. Astăzi, prin colegii de la Cameră voi iniţia şi discuţii cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor pe acelaşi subiect şi sigur că le voi pune la dispoziţie şi tabelele pentru strângerea de semnături", a arătat Tăriceanu.