SURSE: Rusia trebuie să îşi arate propriile sisteme de rachetă, dacă vrea să vadă Deveselu
România şi Statele Unite au prevăzut un mecanism de transparenţă în documentul cu propuneri trimis Rusiei pentru detensionarea crizei actuale.
Articol de Carmen Gavrilă, 27 Ianuarie 2022, 13:43
Rusia trebuie să îşi arate propriile sisteme de rachetă, dacă vrea să vadă Deveselu, au declarat pentru Radio România surse diplomatice de la Bucureşti.
Potrivit reporterului nostru, Carmen Gavrilă, România şi Statele Unite au prevăzut un mecanism de transparenţă în documentul cu propuneri trimis Rusiei pentru detensionarea crizei actuale.
Acest mecanism prevede reciprocitate în inspectarea sistemelor de rachete din Rusia şi din România şi Polonia. Surse citate de Wall Street Journal susţin că şi oficialităţile poloneze au semnalat că ar fi de acord cu inspecţiile ruseşti, dacă Rusia va permite inspectarea bazelor ei balistice din enclava Kaliningrad.
România a participat la redactarea propunerilor pentru Rusia cuprinse în documentul trimis Moscovei de Washington.
Astfel, partea română şi cea americană au inclus, printre propuneri, un aşa-numit mecanism de transparenţă privind locaţiile cu sisteme balistice.
Asta înseamnă, spun surse diplomatice româneşti, că Rusiei i s-a oferit posibilitatea de a face inspecţii la Scutul de la Deveselu ca să se convingă de ceea ce spun de ani de zile România şi Statele Unite, şi anume că elementele scutului nu pot fi folosite în scop ofensiv, de protecţie în faţa unor rachete care ar fi lansate din Orient.
Condiţia inclusă de România, prin consultare cu partea americană, pentru aceste inspecţii ruseşti la Deveselu este ca mecanismul de transparenţă să fie reciproc, adică şi Rusia să permită inspecţii în locaţii unde sunt amplasate rachetele ruseşti.
Noi nu avem nimic de ascuns, au spus surse diplomatice româneşti pentru Radio România, dar inspecţiile trebuie să fie reciproce.
Documentul american cu propuneri este complementar unui alt document trimis Rusiei de NATO.
Sursele diplomatice au precizat că în setul NATO de propuneri nu a fost nevoie să fie inclusă chestiunea reciprocităţii inspecţiilor la sisteme balistice, pentru că ele apar în setul american.
Aceleaşi surse diplomatice româneşti au explicat că documentul nu a fost făcut public pentru că, spre deosebire de Rusia, care şi-a prezentat în detaliu condiţiile, aliaţii chiar vor un dialog serios, care nu e posibil în public.