Summitul Uniunii Europene din 25-26 martie se va desfăşura prin videoconferinţă
Summitul Uniunii Europene din 25 şi 26 martie se va desfăşura prin videoconferinţă, din cauza creşterii numărului de infecţii cu coronavirus, a anunţat un purtător de cuvânt de la Bruxelles.
Articol de Cristina Grecu, 21 Martie 2021, 22:06
Pe agendă sunt modalităţile de accelerare a vaccinărilor, dar şi controlul exporturilor de seruri anti-COVID în afara blocului comunitar.
O blocare a exporturilor de vaccin AstraZeneca ar fi contraproductivă, avertizează astăzi Londra, după ce ieri şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat cu blocarea exporturilor de vaccin dezvoltat de această companie britanico-suedeze dacă Uniunea Europeană nu primeşte mai întâi livrările sale.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că, în cazul în care contractele şi angajamentele ar fi rupte, acest lucru ar fi extrem de dăunător pentru un bloc comercial care se laudă cu respectarea legii.
Demnitarul britanic a mai subliniat într-un interviu că producţia de vaccinuri se bazează pe o colaborare ce implică mai multe ţări, iar blocarea exporturilor AstraZeneca ar compromite nu doar şansele cetăţenilor lor de a avea un program de vaccinare adecvat, dar ar afecta numeroase alte ţări din lume şi reputaţia Uniunii.
Ursula von der Leyen s-a pronunţat pentru o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri anti-COVID-19, menţionând că problema unui mecanism aferent va fi analizată cu celelalte ţări membre la Summitul Uniunii din această săptămână. În ce priveşte aprovizionarea altor ţări, ea a arătat că UE nu se alfă în prezent în postura de a le dona în mod direct vaccinuri ţărilor mai sărace, dar a reamintit că Uniunea a investi 2,2 miliarde de euro în iniţiativa COVAX, fiind livrate astfel deja 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID către 52 de ţări.