Summitul UE debutează cu disensiuni între Franţa şi Germania
Liderii Franţei şi Germaniei, Francois Hollande şi Angela Merkel au opinii divergente pe tema mecanismului de supraveghere bancară, motiv pentru care, reuniunea UE a avut un debut tensionat.
Articol de Simona Mihăescu, 18 Octombrie 2012, 18:58
La Bruxelles, se desfăşoară timp de două zile, Consiliul European de toamnă, la care participă cei 27 de şefi de stat şi de guvern, printre care şi preşedintele României, Traian Băsescu.
Reuniunea liderilor UE a debutat, joi după-amiză, pe fondul disensiunilor puternice dintre Franţa şi Germania, informează AFP.
De precizat că lucrările au început după ce preşedintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel au avut o întîlnire bilaterală.
Hollande pledează pentru uniune bancară
Preşedintele Franţei, Francois Hollande a declarat că summitul european va fi consacrat construirii unei uniuni bancare, dar a subliniat "nu a Uniunii bugetare propusă de cancelarul Angela Merkel".
"Subiectul summitului nu este uniunea bugetară, ci uniunea bancară", a spus Hollande la sosirea la dineul liderilor Partidului Socialist European (PSE), organizat la Bruxelles, înainte de începerea summitului.
El a subliniat că este decis ca până la finalul lui 2012 să se constituie uniunea bancară.
"Prin urmare, singura decizie pe care o vom lua, de altfel pe care o vom confirma, va fi constituirea unei uniuni bancare până la sfârşitul anului", precizat Hollande.
Merkel, adepta uniunii bugetare
De cealaltă parte cancelarul Angela Merkel susţinea ideea conferirii de prerogative sporite comisarului UE pentru Afaceri Economice, inclusiv a unui drept de veto în probleme de bugete ale statelor membre.
Angela Merkel a declarat joi, la sosirea la Consiliul European de toamnă, că summitul nu va duce la luarea unor decizii privind adoptarea mecanismului de supraveghere bancară.
Potrivit Agerpres, cancelarul german nu a menţionat vreo dată pentru finalizarea mecanismului, în condiţiile în care Franţa doreşte ca mecanismul de supraveghere bancară să fie realizat până la sfârşitul anului.
"Nu va fi un consiliu în care vom lua decizii, dar pregătim deciziile pentru luna decembrie", a mai spus Angela Merkel.
Herman Van Rompuy, preocupat de locurile de muncă
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy consideră că priorităţile summitului, "rămâne crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii economice".
"Insist asupra faptului că trebuie să realizăm progrese rapide în aceste acţiuni, în special în ceea ce priveşte implementarea pachetului de 120 de miliarde de euro, realizarea pieţei digitale unice până în 2015, crearea de joburi de calitate şi incluziunea socială, promovarea cercetării şi a dezvoltării, creşterea competitivităţii industriale, implementarea strategiei Europa 2020 şi exploatarea potenţialului comerţului internaţional. Toate aceste chestiuni sunt pe agenda Consiliului European", a susţinut Herman Van Rompuy.