Summit-ul de la Bruxelles la momentul concluziilor
Grecia rămâne în zona euro, iar ţările UE s-ar putea împrumuta de pe pieţe prin intermediul unor euro-bonduri.
Articol de Luminiţa Apostol, 24 Mai 2012, 14:03
Uniunea Europeană a cerut la summit-ul informal de la Bruxelles ca Europa să sprijine în continuare Grecia.
Pentru moment, scenariul părăsirii de către Atena a "zonei euro" nu pare a fi unul plauzibil.
În schimb, a atras atenţia dezbaterea legată de eurobonduri, titluri prin care statele din zona euro s-ar putea împrumuta de pe pieţe ca şi cum ar fi o singură entitate.
La insistenţele preşedintelui francez, Francois Hollande, subiectul a fost inclus pe agenda viitoarei reuniuni a Uniunii Europene.
Fără să fi luat decizii oficiale, reuniunea liderilor europeni a adus o clarificare de poziţii pe scena politică europeană, dar şi de intenţii pentru a relansa economia europeană după criză.
Noul preşedinte francez, Francois Hollande, şi-a promovat ideea creării de euro-obligaţiuni, în pofida reticienţelor cancelarului german, Angela Merkel, care a declarat, inclusiv înaintea reuniunii, că euro-obligaţiunile nu sunt o soluţie pentru a stimula creşterea economică.
Însă, la sfârşitul discuţiilor, preşedintele Francois Hollande, a spus că problema Germaniei este mai mult una de timp şi a explicat că Angela Merkel nu respinge total ideea euro-obligaţiunilor, ci o vede aplicabilă pe termen lung.
A confirmat şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că introducerea de euro-obligaţiuni este o măsură pe termen lung şi aceasta pare o concesie făcută de Germania noului preşedinte francez şi viziunii sale de creştere a economiei europene.
Ideea preşedintelui francez este şi cea a Comisiei Europene şi, dacă sunt ţări care se opun, precum Germania, Olanda, Finlanda sau Suedia, ea are şi adepţi, între care actualul preşedinte al Eurogrup, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, şi premierul italian Mario Monti.
Preşedintele francez, Francois Hollande, a vorbit despre aceste puncte de vedere comune.
"Concepţia mea despre euro-obligaţiuni nu a fost împărtăşită de toate statele membre. Trebuie să mărturisesc aceasta. Însă există un număr de alte ţări care s-au exprimat în acelaşi sens. Altele au avansat idei referitoare la cea mai bună cale de a ţine cont de cheltuielile pentru investiţii, un calcul al Pactului de stabilitate şi creştere. Ceea ce am dorit eu este să putem propune instrumente noi pentru a stimula creşterea economică: eurobonduri, taxa pe tranzacţiile financiare şi folosirea mecanismului de stabilitate pentru a recapitaliza băncile", a spus Francois Hollande.
Toate aceste idei vor fi analizate şi la summit-ul din iunie, când preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, va prezenta un raport în care va identifica metoda şi căile pentru o mai mare cooperare economică, pentru că aseară a existat un consens între liderii europeni, a explicat preşedintele Van Rompuy, consens asupra nevoii de a întări uniunea economică pentru a o face pe măsura uniunii monetare, preferabil cu Grecia în interiorul zonei euro, aşa cum au subliniat liderii europeni, dacă Grecia va continua să-şi asume angajamentele.