Summit informal al liderilor UE, despre perspectivele extinderii europene
Articol de Radiojurnal, 06 Octombrie 2023, 08:45
Reuniunea Comunităţii Politice Europene va fi urmată de un summit informal al liderilor statelor membre, în cadrul căreia se vor discuta, de asemenea, despre perspectivele extinderii europene.
Preşedintele Klaus Iohannis, care reprezintă România la ambele evenimente de astăzi, avertiza încă de aseară că termenul de 2030 pentru următorul val de extindere este nerealist.
Klaus Iohannis: Dacă se va face un pas hotărât în ce priveşte Ucraina sau Moldova nu se va decide mâine. Mâine este o şedinţă informală, fără decizii. Sunt discuţii care vor duce la o agendă strategică pentru anii care urmează. Pentru mine personal şi pentru noi, în România, evident că este foarte important ca Ucraina şi Moldova să facă paşi rapizi spre integrarea europeană, de aceea am şi făcut un lobby foarte puternic.
2030 rămâne un termen realist pentru această extindere, plus 10, cum a zis domnul Borrell?
Klaus Iohannis: Sincer, este complet nerealist să avansăm acum astfel de termene şi cine o face nu ştiu de ce o face.
În prezent, cinci state din Balcanii de Vest au statut de candidat şi, în unele cazuri, au lansat negocierile. Este vorba de Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia. Kosovo, a cărei independenţă e recunoscută doar de o parte din statele membre UE, a depus în 2022 o cerere de aderare.
În Europa de Est, Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de ţări-candidat în 2022, iar Armenia speră să îl primească până la sfârşitul acestui an.
Chişinăul şi Kievul şi-ar dori ca negocierile propriu-zise de aderare să înceapă cât mai curând, iar Parlamentul European a adoptat ieri o rezoluţie prin care îi cere Comisiei să declanşeze mai repede aceste proceduri cu Republica Moldova. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 6 octombrie).