Summit crucial pentru rezolvarea crizei migranţilor
Summitul de la Malta care începe astăzi, urmează să decidă asupra unui fond de 2,5 miliarde de euro pentru dezvoltare destinat ţărilor africane.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Noiembrie 2015, 18:49
Şefi de stat şi de guvern din aproape toate statele membre ale UE şi din peste 30 de ţări africane negociază astăzi în capitala Maltei, La Valletta, modalităţile de gestionare a crizei migraţiei care afectează Europa.
La summit urmează să fie agreat un fond de 2,5 miliarde de euro pentru dezvoltare destinat ţărilor africane.
Oficialii europeni spun că este un summit crucial pentru rezolvarea crizei migranţilor, dar aici jurnaliştii sunt rezervaţi, mai ales în ce priveşte eficienţa fondului pentrui Africa de 1,5 miliarde de euro, la care donatorii ar urma să adauge contribuţii până la dublarea sumei.
Problema este că Europa oferă de ani de zile bani pentru dezvoltare în Africa, în aşa fel încât oamenii să nu mai caute o viaţă decentă în alte părţi, dar problema este că /.../, însă, potrivit statisticilor, 1 milion de africani sunt toţi în drum spre Europa în acest moment.
În esenţă, summitul din Malta nu are ca scop să creeze un nou cadru politic de cooperare între UE şi Africa în chestiunea migraţiei şi a dezvoltării, ci mai degrabă să pună la treabă mecanisme comune deja existente şi mai ales un plan concret de acţiune.
Pentru asta africanii şi europenii trebuie să cadă de acord asupra unui echilibru între acordul de facilitare a vizelor, combaterea reţelelor de trafic de migranţi, prevederi de readmisie a celor care nu se califică la statutul de azilanţi în Europa.
Cert este că, din semnalele primite până acum, că statele şi instituţiile europene, sub presiunea contribuabililor, vor, chiar dacă nu o spun, în schimbul ajutoarelor de dezvoltare ca statele africane să facă eforturi mai mari pentru a calma conflictele locale, să asigure o mai bună guvernanţă şi să respecte statul de drept.