Sulfina Barbu susţine reformarea sistemului de asistenţă socială
Ministrul muncii, Sulfina Barbu a pledat, în faţa senatorilor din comisia de specialitate, pentru nevoia de reformare a sistemului de asistenţă socială.
Articol de Alina Stănuţă, 08 Noiembrie 2011, 13:45
Legea asistenţei sociale, prin care ajutoarele de la stat ar urma să fie acordate mai riguros, a intrat, ca proiect, marţi, în dezbaterea Camerei Deputaţilor, după săptămâni de amânare la Senat şi îndelungi dispute între putere şi opoziţie.
Liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor au convenit ca legea să fie dezbătută rapid, cu un vot final prevăzut peste o săptămână, având în vedere că, potrivit înţelegerii Guvernului cu FMI, legea ar fi trebuit să fie adoptată de mai bine de o lună.
Prezentă la comisia de specialitate din Senat, ministrul muncii, Sulfina Barbu a pledat pentru nevoia de reformare a sistemului de asistenţă socială.
Sulfina Barbu a arătat că în România există peste 600.000 de persoane cu dizabilităţi şi precizat că este nevoie de un control riguros al certificatelor acestor persoane.
De asemenea, ministrul muncii a mai spus, la întâlnirea cu senatorii, că în urma analizelor şi controalelor stricte, numărul beneficiarilor unor ajutoare de la stat s-a înjumătăţit.
"Modificările legislative care au avut loc şi care sunt în vigoare şi astăzi, ne arată că, prin preluarea plăţilor de către agenţiile de plăţi, s-a redus numărul beneficiarilor. La venitul minim garantat s-a înjumătăţit, procentul este 50% - precizez foarte clar, nu prin altă metodă, ci prin verificarea eligibilităţii dosarelor. S-a constatat că jumătate din beneficiarii pe venitul minim garantat nu îndeplinesc condiţiile, fără ca aceste condiţii să fie modificate. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la alocaţiile pentru susţinerea familiei - aproape s-au înjumătăţit, numărul beneficiarilor pentru alocaţii, fără schimbrea criteriilor, ci printr-o verificare riguroasă" a explicat ministrul muncii.
Totodată, ministrul muncii, Sulfina Barbu, a mai declarat că, în România există aproximativ opt milioane de persoane care beneficiază în acest moment de prestaţii sociale.
Ministrul de resort a ţinut să precizeze că în aceasta cifră nu sunt incluse şi persoanele care primesc ajutor din partea autorităţilor locale.