Sulfina Barbu iniţiază un proiect de lege privind sarcina nedorită
Potrivit unui proiect de lege semnat de 48 de deputaţi, femeile vor avea termen de gândire înaintea întreruperii de sarcină şi vor trebui să cunoască risurile avortului.
Articol de Elena Zimerman, 09 Aprilie 2012, 08:18
Femeile însărcinate vor putea apela la un consult psihologic şi vor avea un termen de gândire înainte de a decide întreruperea unei sarcini nedorite, conform unui proiect legislativ aflat pe site-ul Camerei Deputaţilor.
În documentul iniţiat de către deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu şi semnat de alţi 48 de parlamentari se menţionează că femeile însărcinate trebuie să cunoască riscurile medicale ale avortului, între care şi riscul temutului cancer de col uterin.
Astfel, ele vor lua decizia numai după ce vor fi primit în prealabil informaţii din partea unor specialişti.
Între motivele invocate pentru adoptarea acestei legi sunt incluse şi datele statistice pentru 2009, potrivit cărora în România au fost înregistrate peste 115.000 de avorturi, cea mai mare rată din Uniunea Europeană.
De altfel, potrivit Asociaţiei "ProVita", care citează Centrul de Calcul, Statistică şi Documentare din Ministerul Sănătăţii, pe teritoriul României au avut loc între 1990 şi 2001 peste 4,5 de milioane de întreruperi de sarcină.
Unde se aplică o astfel de lege
Autorii proiectului de lege susţin necesitatea ca România să-şi adapteze legislaţia în domeniu la regulile existente în mai multe state comunitare, între care Germania, Belgia, Olanda sau Polonia.
Ţările unde se aplică această lege:--fb1
Portugalia |
Germania |
Olanda |
Belgia |
Franţa |
Italia |
Luxemburg |
Slovacia |
În Belgia, femeia trebuie să primească consiliere timp de cel puţin şase zile înainte de a face o întrerupere de sarcină, în Germania se recomandă trei zile de gândire înainte de a lua o astfel de decizie, în timp ce în Luxemburg femeia trebuie să aştepte o săptămână după ce a fost consiliată, notează Gândul.
"Din aceste motive şi pentru a elimina riscul de a lua o decizie pripită, al cărui deznodământ nu mai poate fi schimbat şi care are efecte atât asupra femeii respective, cât şi asupra viitorului naţiunii, se impune ca necesară existenţa unor centre/cabinete specializate pe problematica avortului, care să asigure dreptul la informare al femii ce deţine puterea de decizie în a alege", se arată în actul normativ iniţiat de către deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu.