SUA vor 600 de noi militari americani pe teritoriul României
Preşedintele Băsescu a aprobat propunerea premierului Ponta cu privire la dislocarea unui număr de militari americani şi a unui număr de aeronave militare la Centrul Administrativ Aerodrom "Mihail Kogălniceanu", la solicitarea SUA.
Articol de Flori Doman, 01 Aprilie 2014, 15:07
Preşedintele Traian Băsescu a transmis Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului o scrisoare prin care precizează că a aprobat propunerea premierului Victor Ponta cu privire la dislocarea, la Centrul Administrativ Aerodrom Mihail Kogălniceanu, a 600 de militari marini, precum şi a unui număr de aeronave militare.
Şeful statului informează Legislativul că, în baza legii 291/2007 privind forţele armate străine de pe teritoriul României, a aprobat propunerile premierului referitoare la solicitările părţii americane.
Preşedintele Băsescu informează că Ambasada SUA la Bucureşti a solicitat sprijinul autorităţilor române pentru extinderea operaţiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu.
Şeful statului menţionează că solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la aerodromul Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină denumită "Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)", cu până la 600 de militari, precum şi cu "un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea minisunilor specifice".
Conform sursei citate, prin dislocarea elementelor menţionate, numărul total al militarilor americani destinaţi pentru operaţiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu în sprijinul operaţiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) şi Enduring Freedom (OEF), precum şi pentru misiunile specifice ale unităţii de infanterie marină SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.
Scrisoarea preşedintelui este discutată marţi în şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului.
Legea 291/2007 prevede că înfiinţarea pe teritoriul României a unor comandamente ori baze militare străine sau reprezentanţe militare ale unor organizaţii internaţionale se face cu aprobarea Parlamentului.
Potrivit actului normativ, intrarea şi staţionarea forţelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, potrivit angajamentelor asumate de România prin tratate internaţionale, se aprobă de către preşedintele României la propunerea primului-ministru, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
30.000 de soldaţi americani vor trece anul acesta prin baza de la Kogălniceanu, odată cu retragerea din Afganistan.