SUA, îngrijorate de unele propuneri privind modificarea legilor justiţiei
Statele Unite sunt îngrijorate de noile propuneri referitoare la tipurile de probe care pot fi sau nu admise în instanţă în cazuri penale.
Articol de Radiojurnal, 09 Mai 2018, 06:39
Statele Unite sunt atente la noile propuneri de modificări din dreptul penal şi sunt îngrijorate de cea referitoare la tipurile de probe care pot fi sau nu admise în instanţă în cazuri penale, cum ar fi cele obţinute prin monitorizare video, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm.
El a explicat că modificările legislative trebuie să respecte mai multe aspecte.
"Ne-am exprimat în mod clar îngrijorările legate de pachetul privind legile justiţiei, care acum trece prin mai multe etape de revizuire. Cred că a fost bună decizia preşedintelui Iohannis de a trimite legile la Comisia de la Veneţia pentru a primi un sfat de nivel internaţional. Acum urmărim îndeaproape faptul că Parlamentul ia în considerare alt pachet care să răspundă deciziilor Curţii Constituţionale din ultimii ani privind Codul de procedură penală. Ne interesează pentru că vrem să ne asigurăm că orice schimbări întăresc sistemul românesc de justiţie, independenţa justiţiei, că respectă statul de drept şi lupta anticorupţie. De asemenea, vrem să ne asigurăm că eventualele schimbări nu vor face dificilă sau imposibilă colaborarea agenţiilor americane de aplicare a legii cu partenerii lor români", a spus Hans Klemm, într-o declaraţie consemnată de redactorul nostru Carmen Gavrilă.
Într-o primă reacţie, preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, susţine că partea americană nu are de ce să fie îngrijorată atâta timp cât Parlamentul României ţine cont de o legislaţie europeană şi de propunerile pe care le fac CSM, Parchetul General şi Ministerul Justiţiei.