Strauss-Kahn rămâne în arest
Judecătorul Curţii de District din Manhattan a decis, luni, ca Dominique Strauss-Kahn, să rămână în închisoare până pe 20 mai.
17 Mai 2011, 08:28
Dominique Strauss-Kahn a fost transferat la o închisoare din New York, unde îşi petrece a treia zi, în custodie.
Lumea politică şi financiar-bancară internaţională este încă sub şocul arestării directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.
Strauss-Kahn a fost pus sub acuzare pentru tentativă de viol, abuz sexual şi reţinere cu forţa.
Pentru tentativă de viol, pedeapsa poate fi în Curţile americane de 25 de ani închisoare.
Unul dintre avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn, Benjamin Brafman, a spus că acesta neagă faptul că ar fi făcut ceva rău.
Procurorii Curţii din Manhattan i-au cerut judecătorului să nu-i acorde eliberarea pe cauţiune a lui Strauss-Kahn, argumentând că acesta are toate motivele să părăsească Statele Unite ale Americii şi că poziţia de lider al Fondului Monetar Internaţional i-a dat un uşor acces la a ieşi din ţară şi înainte.
"Dacă pleacă în Franţa, nu mai avem nici un mecanism legal de a garanta că l-am putea readuce în Statele Unite" - a arătat procurorul John McConell.
Avocaţii apărării sugeraseră suma de un milion de dolari pentru eliberarea pe cauţiune a lui Strauss-Kahn.
Procurorul McConell a spus, luni seara, în instanţa din New York, că autorităţile investighează cel puţin un alt caz de atitudine similară celei incriminate, de care s-ar face vinovat Strauss-Kahn, caz întâmplat în acelaşi hotel Sofitel din apropierea Times Square.
Alte voci spun că potenţialul candidat prezidenţial socialist francez a avut aceeaşi conduită cu mai multe cameriste în şederile sale trecute în hotelul Sofitel.
Grupul hotelier Accor, proprietarul hotelurilor Sofitel, a refuzat să spună dacă Strauss-Kahn era un obişnuit al hotelului Sofitel din New York, unde a închiriat un apartament de lux cu 3.000 de dolari pe noapte.
Analiştii spun că arestarea lui Strauss-Kahn vine în cel mai prost moment posibil pentru Europa, pentru care aceasta poate fi o lovitură serioasă.
Dominique Strauss-Kahn a fost, cum se ştie, un avocat viguros pentru a ajuta Grecia, Irlanda şi Portugalia, iar acum faptul că va lipsi de la conducerea Fondului vine cu incertitudini în legătură cu prevenirea scăpării de sub control a crizei datoriei din Europa şi extinderii ei.
La scurt timp după arestarea lui Strauss-Kahn, Fondul Monetar Internaţional l-a numit pe adjunctul acestuia, americanul John Lipsky, la conducerea Fondului.
Lipsky plănuia însă să părăseară Fondul Monetar Internaţional la sfârşitul verii.
În aceste condiții, China şi India iau în considerare nominalizarea unui reprezentant al lor pentru conducerea FMI, ceea ce va veni cu ample implicaţii şi schimbări de dinamică pentru o instituţie care a fost condusă în mod tradiţional de europeni.
Împotriva directorului FMI urmează să fie pronunţate şapte capete de acuzare şi, în cazul în care va fi găsit vinovat, riscă să fie condamnat la de 27 de ani închisoare.
Dominique Strauss-Kahn a respins acuzaţiile formulate împotriva sa, urmând să compară, din nou, în faţa unei instanţe americane, vineri.