Strategia Naţională de Apărare, adoptată de Parlamentul României
Parlamentul a dezbătut şi votat Strategia Naţională de Apărare, prezentată ieri în plenul celor două Camere de către preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Iulia Gherman, 23 Iunie 2015, 08:34
UPDATE 2 Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat cu 282 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere Strategia Naţională de Apărare a Ţării.
Documentul propus de Preşedintele României a fost susţinut de toate grupurile parlamentare.
Tot astăzi, plenul reunit a adoptat solicitarea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, privind aprobarea înfiinţării Unităţii de Integrare a Forţelor NATO
UPDATE 1 Premierul interimar Gabriel Oprea a prezentat în cadrul şedinţei comune punctul de vedere al guvernului.
El declara că executivul pe care îl reprezintă susţine adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare şi preciza că strategia nu trebuie să facă obiectul unei adoptări politicianiste, fiind vorba de siguranţa cetăţeanului.
România îşi respectă angajamentele în domeniul securităţii, este o ţară sigură şi stabilă în regiune, a mai spus Gabriel Oprea, care a menţionat că va vota în favoarea acestei strategii.
UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a anunţat că de la ora 13.30 vor avea loc dezbateri privind Stetegia Naţională de Apărare.
politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO dezbaterile din Parlament.
În plenul reunit al Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că întreaga Strategie a fost concepută pentru ca România să fie un stat puternic în Europa şi în lume.
Şeful statului a precizat că Strategia vizează între altele protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor şi garantarea siguranţei lor, iar garantul principal al securităţii României este Alianţa Nord-Atlantică.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că noua strategie operează cu un concept de securitate extinsă şi include şi domenii care vizează economia, educaţia, sănătatea sau problemele de mediu.
Şeful statului a mai spus că o bună colaborare cu Parlamentul în activităţile privind apărarea ţării şi securitatea naţională este fundamentală.