Strategia Naţională de Apărare a Ţării, votată de toate grupurile parlamentare
Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat Strategia Naţională de Apărare a Ţării. Documentul propus de preşedintele României a fost susţinut de toate grupurile parlamentare.
Articol de Amalia Bojescu, 23 Iunie 2015, 18:30
Punctul de vedere al Guvernului privind Strategia Naţională de Apărare a fost prezentat de premierul interimar, Gabriel Oprea, care a susţinut că documentul nu trebuie să facă obiectul unei adoptări politicianiste, fiind
"Atunci când vorbim despre siguranţa şi securitatea românilor şi a României nu poate exista vreun interes personal de grup, de partid. Într-un asemenea moment trebuie să ne unească buna credinţă", a spus Gabriel Oprea.
Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a afirmat că România trebuie să se adapteze la statutul de ţară membră a NATO şi Uniunii Europene.
"Drumul României spre Vest, alături de partenerii noştri euroatlantici este ireversibil. Parteneriatul strategic cu Statele Unite trebuie consolidat, inclusiv în domeniul economic şi comercial, iar rolul României în cadrul NATO şi în Uniunea Europeană trebuie să crească şi să fie întărit", a afirmat Blaga.
Şi social-democraţii au susţinut documentul.
Deputatul PSD, Ion Mocioalcă, arătând că acesta trebuie adaptat în permanenţă şi raportat la evoluţia mediului de securitate.
"Promovarea acestui document şi stabilirea prin această strategie a direcţiilor de acţiune nu pot substitui deciziile guvernului în domeniul securităţii. Acesta fiind responsabil de alocare a fondurilor bugetare, încheierea de acorduri şi înţelegeri politice şi tehnice în domeniul apărării, a arătat Ion Mocioalcă.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, spunea, ieri, în Parlament, că documentul îşi propune să răspundă unor nevoi şi aşteptări care privesc statul, societatea şi cetăţeanul.
De menţionat că preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a lipsit de la votul din plenul reunit al Parlamentului.
El a criticat documentul care, în opinia sa, face confuzie între strategia de apărare şi cea de securitate. Tăriceanu mai susţine că prin această strategie se face transferul unor atribuţii care aparţin Guvernului către Preşedinţie.