Stolojan pledează pentru un nou acord cu FMI
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan consideră că guvernul nu ştie să profite de oportunitatea economică oferită ţărilor care au un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi susţine semnarea unui nou acord.
Articol de Bogdan Isopescu, 16 Iunie 2013, 19:22
Liderul PNL a a pledat, duminică, într-o conferinţă de presă, pentru ca România să încheie un nou acord preventiv cu FMI pentru următorii doi ani, pentru că, susţine Stolojan, acest lucru înseamnă obţinerea unor bani pentru România care ar duce la "reducerea efortului bugetar cu zece puncte procentuale".
"Ceea ce ne interesează pe noi, românii, este necesitatea de a încheia un nou acord cu FMI pentru anii 2014 - 2015, eventual 2016. Aici doresc să subliniez uşurinţa declaraţiilor publice făcute de actualii guvernanţi cu privire la un viitor acord cu FMI.(...) Cine a citit cu atenţie concluziile Consiliului European în care s-a convenit asupra cadrului financiar multianual 2014 - 2020 a putut să constatate că există un punct acolo care spune foarte limpede că acele state membre care au asemenea acorduri de asistenţă financiară, chiar şi de tip preventiv, cum este cel pe care l-a avut România şi pe cel pe care România trebuie să-l încheie pentru următorii doi ani, beneficiază de reducerea efortului naţional cu 10 puncte procentuale", a spus Stolojan.
Theodor Stolojan sfătuieşte guvernul să nu trateze cu uşurinţă posibilitatea semnării unui nou acord cu FMI, pentru că acest lucru poate aduce României aproximativ 1,5 miliarde de euro în plus.
"Dacă la Fondul de Dezvoltare Regională condiţiile actuale prevăd ca din aceste fonduri europene să se finanţeze 85% din cheltuielile eligibile ale unui proiect şi cu 15% să vină fie bugetele locale, fie firmele private, statele membre care au un asemenea acord de asistenţă financiară, repet, chiar de tip preventiv, pot primi 95%, deci cu 10% mai mult finanţarea din fonduri europene şi reducerea corespunzătoare a efortului pe care bugetele locale trebuie să le facă sau firmele private care realizează proiecte cu finanţare europeană.
În opinia lui Theodor Stolojan, cea mai mare piedică a României în a se dezvolta din punct de vedere economic o reprezintă calitatea slabă a administraţiei publice şi a clasei politice, care distorsionează orice mecanism de management în relaţia cu absorbţia fondurilor europene şi oportunităţile economice - ne-a transmis redactorul