Stoenescu: Ziua unirii Basarabiei cu România, o zi istorică
Ministrul Dan Stonescu, afirmă, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, că țara noastră va continua să sprijine cultura şi spiritualitatea românească din Republica Moldova.
Articol de Politica Romaneasca, 27 Martie 2016, 12:24
România şi Republica Moldova sărbătoresc, astăzi, împlinirea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Ministrul pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stonescu, a afirmat într-un interviu pentru Radio România Actualități că filele de istorie dintre România și Republica Moldova nu pot fi șterse.
"Ziua unirii Basarabiei cu România este o zi pe care trebuie să o sărbătorim, este o zi istorică. În urmă cu 98 de ani Basarabia făcea primul pas spre înfăptuirea României Mari, unirea tuturor românilor într-un singur stat. Era un ideal pentru toţi cei care trăiau şi simţeau româneşte. Istoria ne-a despărţit. Însă legătura noastră transcede toate aceste hotare. Vorbim aceeaşi limbă şi avem aceeaşi cultură, iar filele noastre de istorie comună nu pot fi şterse. Legătura trainică pe care noi, cei din România, o avem cu românii de peste Prut este construită pe istoria comună în care cultura noastră a evoluat alături de marile culturi europene şi cred că este de datoria tuturor românilor să preţuiască această relaţie specială. Vreau să spun că vom continua să sprijinim cultura şi spiritualitatea românească din Republica Moldova", a spus Stoenescu.
Ministrul a vorbit și despre sprijinul concret pe care România îl acordă Republicii Moldova prin programele guvernamentale și a punctat programul de asistenţă de urgenţă pentru Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova, sau reabilitarea grădiniţelor cu bani din România.
"Noi avem planuri foarte concrete şi Guvernul României face multe pentru Republica Moldova, pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Vreau doar să dau câteva exemple: programul prin care reabilităm grădiniţele din Republica Moldova. Este un program de succes de care beneficiază direct cetăţenii Republicii Moldova. Chiar acum câteva zile şi programul de asistenţă de urgenţă pentru Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova va fi implementat cu ajutorul României", a spus Stoenescu.
Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni finanţează societatea civilă din R.Moldova, proiecte culturale, dar și proiecte în domeniul limbii române, sau cel al mass-media.
Dan Stoenescu a vorbit și despre lansarea Consiliului consultativ mass-media România-Republica Moldova prin care se dorește ruperea barierelor la nivel comunicaţional între România şi Republica Moldova.
"Vorbim aceeaşi limbă, aveam aceeaşi istorie, aceeaşi cultură şi este de datoria noastră să facem paşi concreţi şi în această direcţie", a adăugat ministrul Stoenescu.