Stelian Fuia: ”În loc de zahăr, să consumăm produse apicole”
Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, atrage atenția că românii nu consumă foarte multă miere din cauza mentalitații, iar copiii preferă produsele fast-food cu conținut mare de zahăr.
Articol de Angela Bârgoan, 21 Aprilie 2012, 13:42
Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a vizitat, sâmbătă, Târgul Național al Mierii, organizat în Bucureşti, în perioada 20-22 aprilie.
Stelian Fuia a îndemnat copiii să consume miere și a declarat că se va apuca, probabil, de apicultură după ce nu va mai fi ministru.
"Astăzi copiii preferă să mănânce la fast food sau produse care conţin mult zahăr şi cred că ar fi mult mai bine ca copiii noştri să consume în loc de zahăr produse din miere sau apicole. O să am o discuţie cu ministrul sănătaţii pentru programul privind mierea în şcoli. Legea există de ceva timp, normele de aplicare nu au fost emise şi o să vedem din ce motive", a precizat Stelian Fuia.
Oamenii de afaceri chinezi, interesați de importul de miere din România
Ministrul agriculturii a anunțat, cu acest prilej, că luna viitoare va vizita România o delegaţie de oameni de afaceri din China şi unul dintre domeniile de interes pentru ei îl reprezintă apicultura.
"Este un domeniu de mare viitor în România. Astăzi în toate dezbaterile publice vedem că ne pleacă medicii pentru că nu au condiţii de lucru, ne pleacă IT-ştii pentru că au condiţii de lucru mai bune afară, inginerii pleacă la multinaţionale şi toţi spun că nu au opţiuni. Eu cred că apicultorii au o opţiune în România. Pentru a deveni apicultor nu-ţi trebuie un centru NASA. Avem condiţii foarte bune şi de pregătire aici la Apimondia şi avem condiţii extraordinar de bune pentru a dezvolta apicultura în România. Avem câmpuri şi păduri frumoase, naturale, iar producţia de miere şi de produse apicole poate să crească exponenţial în anii următori având în vedere resursele pe care ministerul le-a pus la dispoziţia atât din bani europeni cât şi din surse guvernamentale", a declarat Stelian Fuia.
Târgul Naţional al Mierii este organizat de către Asociaţia Crescătorilor de Albine din România în colaborare cu Compartimentul de Agricultură Ecologică din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Bucureştenii, aşteptaţi pe Platforma Apicolă de la Băneasa
Târgul Naţional al Mierii adună apicultori din mai multe zone ale ţării cu o diversitate de produse apicole.
Întrebați de reporterul RRA ce speră să găsească la târgul apicol, vizitatorii s-au declarat interesați de produse naturale.
”Miere şi produse naturale, şampon, cremă de mâini, cremă de faţă, le folosesc zi de zi”, a declarat un vizitator.
”Sunt un vizitator anual al acestui târg. Îmi place mierea şi produsele din miere. Nu am stupi, dar mi-ar plăcea”, a spus un alt intervievat.
”Mi se pare foarte bogat târgul, foarte frumos şi bine aranjat. Am stupi pentru o producţie proprie. Caut diverse echipamente să completez ce am nevoie, stupi, dispozitive pentru creşterea mătcilor. Îi arăt copilului ce înseamnă şi apicultura”, a afirmat unul dintre vizitatori.
România, locul 4 în Europa la producția de miere
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Fetea Ioan, a precizat că sunt prezenţi peste 100 de expozanţi, în general, producători direcţi.
”Sunt, de asemenea, prezenţi o serie de producători de utilaje, articole, instrumental, medicamente; deci, tot ce este necesar pentru dezvoltarea şi activitatea într-o stupină. E căutat, târgul e apreciat şi, sigur, e păcat, că cetăţenii României nu sunt încă informaţi asupra virtuţilor acestor produse naturale, care se consumă în România, la un nivel undeva sub media europeană, chiar dacă, din punct de vedere calitativ, mierea românească este una dintre cele mai apreciate la nivel european”, a arătat Fetea Ioan.
Potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, România ocupă locul 4, la nivel european, din punct de vedere al producţiei de miere înregistrate în 2011, după Germania, Franţa şi Ungaria.