Statutul parlamentarilor va fi votat miercuri
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că Statutul parlamentarilor va fi votat miercuri în plenul celor două Camere ale Parlamentului, după angajarea răspunderii Guvernului pe legea retrocedărilor.
Articol de Flori Doman, 15 Aprilie 2013, 17:16
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a anunţat, luni, la finalul şedinţei Birourilor Permanente, că proiectul de Statut, împreună cu motivarea Curtii Constituţionale la decizia de neconstituţionalitate a proiectului de lege, a fost înaintat Comisiilor juridice pentru a întocmi un nou raport în acord cu decizia CC, până miercuri.
"După angajarea răspunderii Guvernului se va discuta în plen raportul comisiilor juridice şi al comisiilor pentru Statutul deputatului şi senatorului, astfel încât eu am speranţa că săptămâna viitoare vom avea un nou statut şi intrăm în etapa a doua, convocarea liderilor grupurilor politice pentru constituirea unui proiect comun de modificare a Regulamentului", a spus Zgonea.
Preşedintele Camerei a afirmat că, în ceea ce priveşte sancţiunile care pot fi aplicate parlamentarilor, nu mai poate fi susţinută suspendarea participării la lucrări a deputaţilor şi senatorilor, conform deciziei Curţii Constituţionale.
"Am cerut să fie respectată decizia CC şi am rugat liderii grupurilor politice parlamentare să-şi sfătuiască colegii să găsească o soluţie în cele două comisii juridice. Nu avem voie să sancţionăm nici măcar cu o zi, deşi această decizie a CC într-un fel excede fostei decizii a CC, care ne spunea că între 15 zile şi 30 de zile nu e bine să sancţionezi, e un termen neconstituţional. Acum, dacă nu avem voie nicio zi, o să facem o sancţiune financiară, nu ştiu ... o să găsim o soluţie (...) pentru cei care chiulesc, votează la două mâini, alte lucruri care încalcă Regulamentul", a ţinut să sublinieze Zgonea.
A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor, admisă de CCR
A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisă, în 3 aprilie, de Curtea Constituţională, în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea suspendării de la lucrările Parlamentului a aleşilor aflaţi în conflict de interese.
PDL a depus, în 21 martie, la CC, o nouă sesizare prin care solicita controlul de constituţionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputaţilor şi senatorilor, adoptată de plenul comun al Parlamentului.
PDL susţinea, în noua sesizare, că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a Statutului parlamentarilor, reexaminată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a admis primele obiecţii de neconstituţionalitate, sunt încă neconstituţionale.