Statutul parlamentarilor, modificat după solicitările preşedintelui Băsescu
Comisia Permanentă privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a adoptat modificările solicitate de preşedintele Traian Băsescu prin cererea de reexaminare a legii privind Statutul parlamentarilor.
Articol de Flori Doman, 06 Februarie 2013, 17:11
Comisia de Statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, înregistrându-se un vot "împotrivă" şi o abţinere, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, în care sunt însuşite modificările solicitate de şeful statului, Traian Băsescu, potrivit preşedintelui comisiei.
Deputatul PSD Gabriel Vlase a afirmat că raportul Comisiei urmează să fie transmis probabil joi plenului reunit spre dezbatere şi adoptare.
"Raportul a fost adoptat cu majoritatea votului membrilor, a fost o abţinere şi un vot împotrivă. Au fost modificări de formă, şi nu de fond, aşa cum am menţionat şi până acum, în urma solicitărilor venite de la Cotroceni. (...) Sunt, efectiv, chestiuni de formă, de propoziţie", a afirmat Gabriel Vlase.
El a precizat că, potrivit formei agreate de Comisie, parlamentarul care nu face contestaţie la Raportul ANI îşi pierde mandatul în termenul prevăzut de lege, contestarea în instanţă a raportului ANI urmând a se face în 15 zile, termenul fiind prevăzut în legea ANI şi de Codul de procedură civilă.
Vlase a spus că Parlamentul va fi informat de căre ANI în calitate de instituţie tutelară a celui care are o problemă de integritate.
"Am vrut să ne asigurăm că instituţia Parlamentului poate ajuta în notificarea parlamentarului care are o problemă, îl putem găsi mai uşor decât prin notificarea poştală", a spus Vlase.
Totodată, el a subliniat că alineatul din proiectul de Statut care abroga orice prevedere contrară acestuia a fost eliminat.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV şi propunând dezbatere publică asupra proiectului.
În motivarea cererii, preşedintele subliniază că, "în virtutea importanţei statutului de parlamentar", deputaţii şi senatorii au obligaţia să demonstreze că îndeplinesc standarde ridicate de integritate.
El a atras atenţia că printre cazurile de încetare a mandatului de deputat sau de senator cauzată de incompatibilitate, prevăzute la articolul I, pct. 3 din noua lege, nu este inclusă situaţia prin care se constată incompatibilitatea printr-un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate necontestat la instanţele judecătoreşti.