Statutul magistraților intră la votul final
Statutul Magistraţilor a primit, ieri, aviz favorabil cu amendamente din partea Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei.
Articol de Amalia Bojescu, 19 Decembrie 2017, 10:12
Proiectul legislativ privind Statutul Magistraţilor intră, astăzi, în plenul Senatului, în calitate de for decizional, pentru dezbatere şi vot final.
Documentul a primit, ieri, aviz favorabil cu amendamente din partea Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, care a analizat modificările propuse de senatori.
Parlamentarii din Comisia specială au adus mai multe modificări la forma adoptată în Camera Deputaţilor. Astfel, preşedintele României poate refuza doar o singură dată numirile procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT, prezentând motivul deciziei.
Până în prezent, în cazul acestor nominalizări nu exista o limită de refuzuri, s-a păstrat însă, modificarea adoptată de Camera Deputaţilor, potrivit căreia şeful statului nu poate refuza, nici măcar motivat, propunerile pentru conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
De asemenea, s-a aprobat ca judecătorii şi procurorii stagiari să nu aibă dreptul de a dispune măsuri privative sau restrictive de libertate. S-a adoptat şi un amendament al PSD, potrivit căruia se elimină proba scrisă de la promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Astfel rămâne doar interviul pe care candidatul îl susţine în faţa Secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
Un alt amendament aprobat în Comisie prevede că procurorii sunt independenţi în dispunerea soluţiilor, în condiţiile prevăzute de Legea 304 privind organizarea judiciară.
Totodată, în privinţa răspunderii procurorilor şi judecătorilor, s-a adoptat un amendament prin care răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă, disciplinară şi penală a unui magistrat care şi-a exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
Această lege este primul punct pe ordinea de zi a Senatului, care este for decizional.