Statul reduce ratele la credite la jumătate. Citeşte în ce condiţii
Peste 900.000 de mii de români ar putea beneficia de reducerea la jumătate a ratelor la bancă pentru doi ani.
Articol de Radio România, 04 Februarie 2014, 10:50
Potrivit înţelegerii dintre guvern şi reprezentanţi instituţiilor financiare internaţionale, românii cu un venit lunar de cel mult 1.610 lei şi care nu au restanţe la credite luate de la bănci mai vechi de 90 de zile vor putea beneficia de o înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, susţine că această măsură este neutră din punct de vedere bugetar şi permite o injecţie de capital în economie.
"Peste doi ani, când va trebui să plătească şi această rată, care acum este amânată, statul îi dă un credit fiscal care-l va ajuta să plătească această rată. Ce-l costă pe stat acum, astăzi? Nimic. Ce-l costă mâine? Nimic. Ce-l costă peste doi ani? Până la 0,1% din PIB, care însă se recuperează în avans în aceşti doi ani din TVA şi din creşterea economică suplimentară. Practic, se mută lichiditatea care acum stă în sectorul bancar direct la populaţie şi în economie", a susţinut Liviu Voinea.
Luni, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, premierul Ponta a subliniat că s-a reuşit că se obţină acordul experţilor internaţionali pentru înjumătăţirea ratei pentru o perioadă de 2 ani, dar nu mai mult de 500 de lei.
"În baza calculelor făcute de Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României (BNR) în 2014, o sumă de aproape 4 miliarde de lei noi să fie disponibilizată din partea băncilor către persoanele fizice. Jumătatea din rata pe care o vor plăti va fi amânată, iar statul va suporta pe baza unui credit fiscal din impozitul pe venit diferenţa, după ce se termină cei doi ani", a explicat luni seara, într-o conferinţă de presă, Victor Ponta.
Şi patronii care vor reinvesti profitul vor fi scutiţi de impozit, iar statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale pentru firmele care creează cel puţin 20 de locuri de muncă.
În opoziţie, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus după întâlnirea de luni, cu membrii delegaţiei internaţionale că formaţiunea sa susţine acordul cu FMI, dar nu şi politica guvernului Ponta referitoare la taxe şi impozite aşa cum este reflectată şi în bugetul pe acest an.
El a mai explicat că numărul mare de taxe şi impozite introduse nu permite creşterea economică.