Start la recensământ
Peste 120 de mii de recenzori vor merge, din casă în casă, pentru a consemna răspunsurile oamenilor la întrebările din chestionarele-tip ale celui de-al treilea recensământ organizat în România, după 1989.
Articol de Simona Mihăescu, 20 Octombrie 2011, 09:43
UPDATE În municipiul Sf. Gheorghe au apărut mai multe cărţi poştale cu sigla Partidului Civic Maghiar (PCM), prin intermediul cărora maghiarii sunt îndemnaţi să se declare secui la recensamânt.
Conducerea PCM Covasna susţine că este vorba despre o diversiune şi că mesajul partidului este clar : maghiarii să-şi declare identitatea naţională şi nu pe cea regională.
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că va face plângere la Parchet pentru a depista persoanele care au tipărit şi distribuit aceste cărţi poştale, folosind în mod abuziv sigla partidului.
În ultima lună, Partidul Civic Maghiar (PCM) a distribuit 250.000 de cărţi poştale în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cu mesajul "Raportez: sunt maghiar!", transmite corespondentul RRA.
Cu toate acestea în majoritatea localităţilor din ţară recensământul populaţiei şi al clădirilor are loc fără probleme, a afirmat purtătorul de cuvânt al Institutului de Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu.
El a precizat, joi, pentru Radio România Actualităţi că există însă şi două excepţii.
"Este vorba de unele retrageri de recenzori în anumite zone, este vorba mai ales de judeţul Constanţa şi se acţionează foarte operativ pentru înlocuirea recenzorilor care s-au retras cu recenzori din fondul de rezervă, pregătit anume. Şi în Bucureşti există unele probleme. Este vorba mai ales de zona Ferentari. Este foarte dificil pentru recenzori să antameze dialogul cu cei care locuiesc acolo", a explicat acesta.
Reprezentantul INS a mai spus că pentru a debloca situaţia din sectorul 5 al capitalei s-a apelat la organizaţiile neguvernamentale pentru romi, care au acceptat să se implice.
Recenzorii au legitimaţii, ecusoane şi mape albastre pe care scrie "Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2011".
De asemenea, autorităţile au înfiinţat un centru naţional de informaţii apelabil la numerele de telefon 021.9201 în reţeaua Romtelecom şi 1741 în reţelele mobile, unde cetăţenii pot afla inclusiv date despre recenzori.
Datele obţinute vor fi confidenţiale şi folosite doar în scop statistic, iar recenzorii nu au voie să solicite acte justificative, precum cele legate de proprietate sau de închiriere.
Totodată, familiile celor plecaţi în străinătate trebuie să răspundă însă la câteva întrebări despre aceştia.
Numărarea oficială a populaţiei se face la interval de 10 ani şi este menită să aducă date relevante despre mărimea, densitatea şi compoziţia populaţiei României.
Numărul populaţiei este principalul indicator al unei ţări, în funcţie de care se accesează fonduri europene sau se dau contribuţii la organisme internaţionale, se numesc parlamentari, europarlamentari, dar şi consilierii locali.
Preşedintele Institutului Naţional de Statistic, Virgil Voineagu a explicat că referitor la chestionarele la care populaţia este chemată să răspundă cu onestitate, acestea se referă la mai multe categorii.
"Avem chestionare care se referă la persoană, chestionar care se referă la gospodărie, la populaţie temporar absentă mai puţin de 12 luni, chestionar care se referă la persoane migrante mai mult de 12 luni, la locuinţe, la starea de sănătate. O persoană obişnuită dintr-o anumită gospodărie nu va trebui să răspundă la toate întrebările din toate chestionarele de recensământ", a spus Virgil Voineagu.
Răspunsurile cetăţenilor vor fi consemnate de cei 101 mii de recenzori care activează de, joi, pe tot teritoriul ţării.
Recenzorii pot fi identificaţi după ecusonul nominalizat cu datele din buletin şi mapa cu însemnele specifice recensământului.
Reamintim că autorităţile au înfiinţat şi un centru de informaţii, apelabil la numărul de telefon 021.9201, unde cetăţenii pot afla inclusiv date despre recenzori.
Atenţie: cetăţenii care refuză să participe la recensământ riscă să fie amendaţi cu sume de până la 5 mii de lei noi.
Datele sunt confidenţiale şi nu vor fi folosite în alte scopuri, cum ar fi votul prin corespondenţă.
Informaţiile despre românii plecaţi vor fi luate de la rude sau membri ai comunităţii şi ele vor fi confruntate cu datele serviciilor de emigraţie din ţările unde sunt plecaţi românii.
Membrii comisiei au apreciat formularul drept impecabil.