Starea economică a României, prilej de noi acuzaţii Putere-Opoziţie
Premierul Victor Ponta şi mai mulţi parlamentari liberali au schimbat, marţi-după amiază, replici acide pe marginea realizărilor economice ale guvernului, în timpul aşa-numitei "Ore a prim-ministrului".
Articol de Alin Şerbănescu, 03 Iunie 2015, 06:51
Este vorba de o inovaţie pe model britanic în activitatea Parlamentului în care şeful Executivului prezintă o scurtă expunere şi răspunde la întrebările opoziţiei.
Tema de a fost starea economiei româneşti despre care premierul Ponta a afirmat că se află într-un moment extrem de bun, amintind de creşterea economică din ultimii ani, relansarea investiţiilor străine sau recentele măsuri de protecţie socială adoptate.
Opoziţia însă a intrat în spatele cifrelor amintind de numărul mare de firme declarate insolvente sau de scăderea veniturilor familiilor.
Liberalii invocă un raport al Comisiei Europene, pentru a demonstra că economia României întâmpină o serie de probleme, precizează redactorul RRA.
Printre datele din acest document prezentate de fostul ministru PDL al transporturilor, Alexandru Nazare, se numără lipsa de predictibilitate a măsurilor fiscale, strategii de investiţii nesustenabile şi neaplicarea recomandărilor Uniunii Europene:
"Ce credibilitate poate avea astfel actualul guvern? Credibilitatea este zero. Laitmotivul guvernării dumneavoastră este dominat de limită. Puţinele progrese sunt întregistrate în pofida guvernării PSD nu datorită acestei guvernări. În fapt, ceea ce faceţi este să mimaţi, nu să creaţi prosperitate", a afirmat de la tribuna plenului Alexandru Nazare.
Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, acuză guvernul condus de Victor Ponta că a blocat investiţiile, a diminuat numărul locurilor de muncă şi a crescut nivelul de îndatorare al românilor.
În perioada actualei guvernări, firmele româneşti întâmpină din ce în ce mai multe probleme - a adăugat Ludovic Orban.
"De când sunteţi prim-ministru, peste 370 de mii de firme s-au închis şi aproape 80 de mii de firme au intrat în insolvenţă. Peste 450 de firme au fost puse pe butuci. Cum să fie sprijinită dezvoltarea capitalului autohton atunci când investiţiile publice sunt scăzute sistematic?", a acuzat acesta.
Premierului Ponta: Avem de trei ani creştere economică
Premierul Victor Ponta a prezentat Plenului Camerei Deputaţilor date care contrazic însă acuzaţiile liberalilor.
El a precizat că România se află la ora actuală pe primul loc în ceea ce priveşte creşterea economică, după ce în urmă cu trei ani se afla în plină recesiune economică.
Produsul intern brut se situează la 4,2 procente în primul trimestru al anului, iar datoria externă a României este rambursată aproape în totalitate - a subliniat Victor Ponta.
"Această creştere nu se bazează pe elemente conjuncturale, ci pe consumul intern, exporturi, o creştere din industrie şi servicii şi, cel mai important anul acesta, avem o creştere şi în zona construcţiilor, care trebuie încurajată în continuare. Anul 2015 a început cu o creştere semnificativă a investiţiilor străine directe; am plătit aproape în totalitate împrumutul luat şi consumat de către colegii de la PDL. Ne-am încadrat de fiecare dată în toate ţintele de deficit stabilite cu partenerii internaţionali", a afirmat şeful executivului.
Premierul Victor Ponta a mulţumit parlamentului pentru sprijinul acordat guvernului în vederea implementării a două moţiuni importante pentru economia românească: scădrea TVA pentru alimente şi băuturi nonalcoolice la 9% şi dublarea alocaţiilor pentru copii.
Victor Ponta a cerut în continuare sprijinul parlamentului pentru adoptarea noului Cod Fiscal, a Masterplanului pentru Transporturi şi a noului Proiect de lege privind achiziţiile publice.