Stare de alertă în județul Vrancea
În judeţul Vrancea a fost decretată starea de alertă începând de luni, ceea ce înseamnă că se pot solicita resurse suplimentare de la rezerva de stat.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 12 Februarie 2012, 12:14
UPDATE Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a aprobat starea de alertă pentru judeţul Vrancea, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.
Militaru a precizat că starea de alertă în judeţul Vrancea intră în vigoare luni la ora 12,00, este valabilă până marţi la ora 14,00 şi că acest lucru nu presupune alte lucruri suplimentare.
"În baza notei de fundamentare a prefectului judeţului Vrancea a fost aprobată starea de alertă începând de mâine (n.r. luni) de la ora 12,00 până marţi la ora 14,00, urmând ca după această perioadă să fie reanalizată menţinerea stării de alertă" a declarat Militaru, precizând că potrivit legislaţiei starea de alertă este o procedură de urgenţă care se activează la solicitarea prefectului, care este şi şef al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă.
Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că se ia în calcul instaurarea stării de alertă în judeţul Vrancea.
Starea de alertă are un caracter preventiv şi prin instituirea acesteia se pot solicita resurse suplimentare.
"În situaţia judeţului Vrancea, având în vedere starea în care se găsesc localităţile din judeţ şi a viscolului prognozat prin codul portocaliu care urmează să intre în aplicabilitate luni de la ora 12,00, ministrul administraţiei va lua legătura cu prefectul judeţului, probabil în videoconferinţa care va avea loc la ora 14,00 şi dacă considerentele avute în vedere sunt în regulă, nu văd un impediment de a accepta starea de alertă" a spus Mihai Capră.
Starea de alertă are caracter preventiv
--fb1Oficialul Ministerului Administraţiei şi Internelor a subliniat că starea de alertă este diferită de starea de urgenţă, aceasta având un caracter mai mult preventiv şi că prin intermediul acesteia se pot solicita resurse suplimentare.
Potrivit lui Capră, nu era bine ca această stare de alertă să fie declarată mai devreme pentru că putea crea panică.
Starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizarea populaţiei de limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.
Legislaţia în vigoare, în România prevede că pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri care sunt necesare, pentru înlăturarea stării de forţă de majoră.
Autorităţile din Buzău solicită starea de urgenţă
Preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, a făcut duminică un apel la preşedintele Traian Băsescu şi la premierul Mihai-Răzvan Ungureanu să instituie starea de urgenţă în judeţul Buzău.
"În judeţul Buzău sunt 52 de comune sub semnul dezastrului, fiind pusă în pericol viaţa, integritatea fizică şi sănătatea a mai mult de 60.000 de persoane din populaţia judeţului", a declarat duminică în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Consiliului Judeţean.
Victor Mocanu a mai spus că instituţia pe care o conduce nu are nevoie de bani, ci de "combustibil, motorină şi utilaje", precum şi "de scoaterea gospodăriilor din aceste localităţi care sunt îngropate în zăpadă".
"Trebuie luate măsuri tehnice pentru restabilirea căilor de acces, dar şi pentru prevenirea acestei calamităţi naturale, respectiv inundaţii, alunecări de teren şi distrugeri de case", a mai spus Victor Mocanu.
Acesta a precizat că situaţia este gravă în zona de sud a judeţului, unde mii de case sunt construite din paiantă şi chirpici şi se vor prăbuşi imediat după topirea zăpezii.
România, sub cod galben şi portocaliu
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două coduri de ninsori abundente, în judeţe din sud, sud- est şi sud-vest, valabile în intervalul 12 februarie ora 18,00 - 13 februarie, ora 12,00.
Sursa: ANM
În avertizearea de cod portocaliu se arată că în intervalul menţionat va ninge abundent în partea de sud-vest a ţării, iar vântul va avea intensificari cu viteze la rafală de până la 55 km/h, temporar viscolind si spulberând zăpada.Se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăsi local 30 cm.
În atenţionarea cod galben, se arată că în toate judeţele din Muntenia, precum şi in judeţele: Galaţi, Vrancea, Covasna, Timiş şi Hunedoara, dar si în zona de munte a judeţelor Braşov şi Sibiu va ninge, iar stratul de zapadă nou depus va depăşi local 15 cm. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de pâna la 40 - 50 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.