Stanoevici: Taxele consulare vor fi reduse
Ministrul Bogdan Stanoevici anunță reducerea taxelor consulare pentru certificatul de înregistrare al noilor născuţi și pentru pentru titlul de călătorie al copiilor sub şase ani.
Articol de Monica Chihaia, 05 Octombrie 2014, 08:40
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat că vor fi diminuate taxele consulare, în urma solicitărilor repetate făcute de românii din străinătate.
"Din toate vizitele pe care le-am făcut, indiferent unde în lume, unde sunt români, dacă era un numitor comun, era acela al taxelor consulare. E vorba de două taxe, care fac parte din cele patru criticate de români în general: certificatul de înregistrare al noilor născuţi, a cărui taxă va fi redusă cu 55% şi titlul de călătorie pentru copiii sub şase ani. Această taxă va fi diminuată cu 38%", a menționat Stanoevici.
Disensiuni pe Congresul românilor de pretutindeni
Organizarea primului congres al românilor de pretutindeni este, în continuare, incertă, ca urmare a punctelor de vedere diferite dintre reprezentanţii executivului şi cei ai Comisiei parlamentare pentru disapora.
Guvernul propusese data de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, dar comisia parlamentară nu a fost de acord.
Subiectul organizării unei reuniuni a tuturor românilor a fost, din nou, adus în discuţie la Atena, unde s-a aflat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, la invitaţia asociaţiilor de români care trăiesc în capitala elenă.
Bogdan Stanoevici a declarat că Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni a fost aprobată încă din 2007.
Nu înţelege de ce nu există, încă, un consens în privinţa congresului, doar obiecţii şi critici.
"Cei care acum mă critică pentru că am ţinut foarte mult să începem odată să pregătim acest congres, atunci când au fost la putere nu au făcut nimic", a spus Stanoevici.
Organizarea Congresului și campania electorală "nu au nicio legătură"
El a precizat că nu există nicio legătură între organizarea Congresului românilor de pretutindeni și campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
"Ideea acestui congres este tocmai să nu fie politic. Reprezentanţi românilor de pretutindeni nu sunt şi nu vor fi reprezentanţi ai partidelor din care fac parte românii, ci reprezentanţi ai românilor. Data de 30 noiembrie, care a fost propusă, a fost propusă din două motive: primul motiv este de ziua românilor de pretutindeni, deci ni se părea normal să fie această dată, iar al doilea este tocmai pentru că se află după alegerile prezidenţiale. Nu există nici un fel de interconexiune între campania electorală şi acest congres", a adăugat ministrul.
Precizăm că organizarea unui congres al românilor din întreaga lume este prevăzută în legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, aprobată încă din 2007.