SRI nu a fost implicat în organizarea protestelor faţă de ordonanţele privind graţierea
SRI nu a fost implicat în niciun fel în organizarea protestelor faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale, a afirmat directorul instituţiei, Eduard Hellvig.
Articol de Alina Stănuţă, 26 Ianuarie 2017, 08:37
În aceste zile au loc atacuri fără precedent la adresa SRI, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig, aseară, la finalul celor şapte ore de audieri din Comisia Parlamentară pentru Controlul asurpa serviciului.
"Am sesizat că există interesul de a destabiliza o instituţie puternică şi serioasă a statului român. Serviciul Român de Informaţii are instrumente validate în timp să se apere atât pe el el, dar mai ales pe cetăţenii României. Un SRI slab, timorat, destabilizat ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor, iar asta nu foloseşte nici instituţiilor statului român şi nici românilor", a avertizat Hellvig.
Pe de altă parte, directorul SRI a negat orice implicare în politică sau manifestaţii.
"SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie. Pe mandatul meu SRI nu se va implica în nici un tip de joc de putere. SRI nu va organiza proteste sau alte mişcări de stradă aşa cum fals s-a afirmat în anumite locuri", a mai spus el.
De asemenea, la conferinţa de presă de aseară, directorul SRI a anunţat că va fi elaborat un cod deontologic în care vor fi stabilite limitele relaţiilor pe care ofiţerii SRI le pot avea cu parlamentarii sau oamenii de afaceri.
Cazul Coldea a fost un subiect aparte al audierilor.
Fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul în rezervă Florian Coldea a fost în vacanţe în străinătate cu fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă dar a adus documente că şi-a plătit chieltuielile.
Afirmaţia a fost făcută de preşedintele Comisiei Parlamentare de Control al activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu.
El a precizat însă că deşi nu este vorba de o încălcare a legii, există o problemă deontologică în cazul ofiţerilor SRI care au relaţii cu terţe persoane.
"Avem cel puţin o problemă de raportare deontologică din partea ofiţerilor de informaţii, atunci când sunt prezenţi, de exemplu, în excursii, în activităţi de tipul acesta cu membri ai Comisiei de Control Parlamentar al SRI, cu parlamentari, cu oameni de afaceri", a afirmat Ţuţuianu.
Adrian Ţuţuianu a mai spus că ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă şi a menţionat că fostul premier Victor Ponta, fostul deputat Sebastian Ghiţă sau generalul în rezervă Florian Coldea ar putea fi chemaţi la audieri la Comisia Parlamentară
SRI va elabora un cod deontologic în care vor fi stabilite limitele relaţiilor pe care ofiţerii SRI le pot avea cu parlamentarii sau oamenii de afaceri.