Spitalele reclasificate, în funcţie de competenţă
În aproximativ trei săptămâni, spitalele din România vor afla în ce categorie intră, potrivit clasificării Ministerului Sănătăţii.
Articol de Adriana Turea, 20 Aprilie 2011, 15:05
Începând de miercuri, timp de 15 zile, fiecare unitate are obligaţia de a depune o cerere la Direcţia de sănătate sub autoritatea căreia se află şi o fişă de evaluare. Apoi, în maximum cinci zile se va face încadrarea într-una din cele cinci categorii existente.
Decizia va fi luată în funcţie de nivelul de competenţă, care, atrag atenţia autorităţile, trebuie prezentat corect şi real de conducerile spitalelor.
Reclasificarea are loc în contextul în care în ţară se desfăşoară încă proteste sau sunt deschise procese legate de desfiinţarea sau comasarea unora dintre spitale.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Turea, a explicat în ce măsură noua evaluare din sistemul spitalicesc influenţează soarta unităţilor a căror reprofilare este contestată.
"Unităţile reprofilate, conform legislaţiei actuale, nu mai au finanţare din partea CNAS pentru servicii medicale. Ele, din punct de vedere legal, nu pot să mai furnizeze servicii medicale. Ca urmare, acestea nu vor putea fi reclasificate", a afirmat Oana Turea.
De asemenea, Oana Turea a motivat decizia Ministerului Sănătăţii de a schimba criteriile de evaluare.
"Am realizat o nouă clasificare a spitalelor, mult mai simplă şi mai coerentă. Acum, unele spitale judeţene - şi regionale, şi clinice, şi de urgenţă - şi pot fi şi instituţii publice cu secţii private, în acelaşi timp. Nu există o reprezentare coerentă a reţelei spitaliceşti şi din această cauză, în strategia Ministerului Sănătăţii, un punct important, alături de reorganizare, îl constituie această clasificare a unităţilor sanitare cu paturi", susţine Oana Turea.
În România, nu există niciun spital cu un nivel de competenţă foarte înalt
Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănăţii a spus că spitalele vor fi reclasificate în funcţie de competenţă.
"Spitalele vor fi reclasificate în funcţie de competenţă, există cinci categorii de clasificare, de la spitalele de categoria întâi, de un nivel de competenţă foarte înalt, până la spitalele de categoria a cincea, cu nivel de competenţă limitat. Deocamdată, niciunul dintre spitalele existente nu poate fi considerat spital de categoria unu. Există Spitalul judeţean din Târgu-Mureş, care se apropie de acest nivel", a adăugat Oana Turea.
Unii dintre managerii spitalelor care sunt pe lista celor desfiinţate sau reprofilate au depus cerere la Ministerul Sănătăţii, pentru a fi transformate în secţii exterioare ale spitalelor judeţene.
"Există unele cereri, deocamdată aprobarea unor astfel de cereri este ilegală, nu se poate din punct de vedere juridic ca o unitate care nu mai are finanţare pentru a acorda servicii medicale să fie transformată", a concluzionat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Totodată, pentru spitalele care îşi pot îmbunătăţi serviciile medicale oferite, Ministerul Sănătăţii va acorda o clasificare provizorie până la sfârşitul anului, urmând ca pentru acestea să se realizeze o nouă clasificare.