Spitalele propuse pentru reprofilare nu mai primesc bani de la CNAS
Cele 67 de spitale propuse pentru a fi transformate în cămine de bătrâni, nu mai primesc, de vineri, fonduri de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Articol de Petruţa Obrejan, 01 Aprilie 2011, 10:25
Din cele 67 de spitale propuse pentru reprofilare, doar 7 au depus cereri în acest sens.
Potrivit ministrului sănătăţii, Attila Cseke, unităţile care urmează să fie reprofilate, nu reuşeau să asigure un act medical de calitate şi nici nu aveau personal de specialitate suficient.
"Din cele 67 de unităţi sanitare, 15 unităţi sanitare nu au în prezent nicio linie de gardă, ceea ce înseamnă că după terminarea programului normal de lucru, în spitalul respectiv nu se găseşte niciun medic. De asemenea, sunt alte 10 spitale care sunt spitale cu specific de boli cronice, care nu au prin structură linie de gardă. 41 de spitale, dintre cele propuse şi aprobate au în schimb o singură linie de gardă, ceea ce înseamnă că variază după specialitatea medicului aflat în linie de gardă, practic, şi şansa pacientului de a fi tratat", a spus ministrul sănătăţii.
Attila Cseke a cerut autorităţilor locale şi managerilor de spitale să nu mai permită internarea bolnavilor în unităţile care se desfiinţează.
"Aşa cum am anunţat de nenumărate ori, aceste unităţi sanitare nu vor putea furniza servicii medicale neavând contracte încheiate. Şi situaţiile variază de la Ialomiţa, Vâlcea, Prahova, Alba, Bacău şi Vaslui, unde, în ultimele zile, s-a constatat, din informaţiile noastre, practic, o creştere a numărului de internări în aceste spitale", a spus ministrul sănătăţii.
Ministrul Attila Cseke a mai precizat că personalul de la aceste spitale va fi redistribuit, iar bugetul unităţilor medicale şi serviciilor de ambulanţă care vor angaja acest personal, va fi suplimentat.
Angajaţii multor unităţi sanitare au protestat în ultima perioadă faţă de transformarea sau restructurarea acestora, propusă de minister.