Spitalele, în ograda Primăriilor
Trei sferturi dintre spitalele din ţara au fost preluate pâna acum de autoritaţile locale, a precizat , la Galaţi, ministrul sanataţii, Cseke Attila.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Iulie 2010, 14:30
El a subliniat, din nou, ca la finalul procesului de descentralizare, unitaţile sanitare nepreluate vor putea fi desfiinţate.
Spitalele pe care nu le vor prelua autoritaţile locale ar putea fi închise.
Ministrul Cseke Attila a explicat din nou , la Galaţi, ca va fi analizata situaţia fiecarei unitaţi sanitare şi se va decide asupra oportunitaţii menţinerii serviciilor medicale acolo unde comunitatea nu le doreşte.
Medicii contestă măsura
Medicii nu sunt de acord cu măsura, pentru că, spun ei, astfel, multe persoane nu vor mai avea acces la servicii medicale.
"Ministerul Sănătăţii la nivel central nu poate lua o decizie prin care populaţia de la acel nivel sa fie privată de serviciile medicale importante pe care spitalele în cauza le dau acelei populaţii - internări, operaţii, analize, a spus preşedintele sindicatului "Esculap", Dan Pereţianu".
Pereţianu a declarat, marţi, într-o conferinţa de presă, că deşi un spital poate fi înfiinţat sau desfiinţat prin ordin de ministru, Ministerul Sănătăţii nu poate lua decizia de a desfiinţa unele spitale care au datorii, soluţia fiind aceea ca datoriile sa fie şterse şi Ministerul sa preia numai managementul spitalelor.
"Managementul spitalelor poate fi organizat de autoritaţile locale, daca Ministerul este de acord. Stabilirea cuantumului salariilor nu se va face de proprietar şi management, adica de autoritaţile locale, ci tot de la nivel central, de Minister şi Guvern, dar unele consilii locale nu vor preluarea spitalelor din cauza datoriilor sau fac un joc de a lasa la nivel central deciziile", a precizat Pereţianu.
În opinia liderul sindical, ministrul Sănătaţii nu ştie nimic despre sistemul de sănătate.
Spitalele preluate până acum de autorităţile locale au datorii de 170 de milioane de euro, unele fiind chiar mai vechi de cinci ani.
Ministerul Sănătăţii promite sa le achite la urmatoarea rectificare bugetară şi chiar să sprijine pe viitor unităţile sanitare cu paturi şi edilii locali cu fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea clădirilor.
"Guvernul nu este capabil să gestioneze problemele din sănătate"
Senatorul PNL de Sibiu Minerva Boitan susţine ca "Guvernul nu este capabil sa gestioneze probleme din sănătate" şi de aceea a început procesul de descentralizare şi spune ca Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să comande un audit pentru datoriile spitalelor, înainte de a se angaja ca le achita.
Senatorul PNL de Sibiu Minerva Boitan, medic de profesie şi fost director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţa, a declarat, într-o conferinţa de presa, ca Guvernul "se grabeşte cu procesul de descentralizare" în sitemul sanitar.
Boitan a spus că ministrul Sănătaţii ar fi trebuit sa recunoască faptul că CNAS "este incapabilă să acopere serviciile de sănătate" şi sa prevină autoritaţile locale pentru a-şi prevedea "bani de la bugetul local pentru asistenţa medicală".
Minerva Boitan a explicat că PNL Sibiu este de acord cu preluarea spitalelor, dar doar după clarificarea unor aspecte legate de datorii mai vechi ale Spitalului Clinic Judeţean Sibiu şi care nu sunt clar specificate în protocolul de achitare a acestora de către Ministerul Sănătaţii.