Spitalele din Braşov funcţionează cu personal insuficient
Spitalele din judeţul Braşov sunt ameninţate fie de exodul medicilor şi a cadrelor medicale, fie de revendicări sau retrocedări.
Articol de Simona Mihăescu, 16 Februarie 2011, 18:30
Spitalele din Braşov sunt într-o situaţie fără precedent.
Exodul medicilor lasă spitalele braşovene fără personal: deficitul depăşeşte, în acest moment, 720 de oameni, medici, asistenţi şi personal auxiliar.
Situaţia cea mai gravă e la Maternitatea Braşov, unde sunt cu 200 de asistenţi medicali mai puţin, ceea ce înseamnă că spitalul funcţionează cu 45% din personalul necesar.
În ultimele cinci luni, peste 150 de cadre medicale şi-au depus dosarele pentru a lucra în străinătate.
Spitalul Judeţean Braşov avea, la începutul lunii februarie, un deficit de 309 cadre medicale şi auxiliare, Spitalul de Pediatrie un minus de 83 de oameni, iar cel de Neurologie are 40 de posturi vacante, informează corespondentul RRA.
Unele spitale sunt revedicate sau retrocedate
O altă problemă a spitalelor din judeţul Braşov este aceea că, aflate în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, sunt revendicate în instanţă sau chiar retrocedate foştilor proprietari.
Printre ele şi Maternitatea din Braşov, care a fost retrocedată Bisericii Evanghelice, devenită, astfel, proprietar peste clădiri şi terenuri.
Cu toate acestea, Legea 10 nu permite schimbarea destinaţiei, iar Consiliul Judeţean are drept de administrare pentru acest imobil.
Mai devreme sau mai târziu, şi celelalte spitale revendicate de foştii proprietari ar putea fi retrocedate, câtă vreme, în România, dreptul de proprietate este garantat de Constituţie.
Administratorul acestor spitale, inclusiv al Maternităţii, care a fost deja retrocedată, spune că pacienţii nu au de ce să-şi facă griji. Spitalul rămâne spital.
Conform Legii 10, proprietarii care au reodobândit dreptul de proprietate asupra clădirilor în care funcţionează un spital sau o şcoală, ori un alt gen de instituţie publică, nu pot schimbă destinaţia respectivei clădiri.
Şi alte clădiri administrate de Primăria Braşov au fost retrocedate foştilor proprietari.
Este vorba despre şcoli, pentru care municipalitatea s-a înţeles cu proprietarii asupra condiţiilor în care acestea pot funcţiona în continuare ca unităţi de învăţământ, potrivit corespondentului RRA.