Spitalele clinice, subordonate universităţilor de medicină
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că spitalele clinice vor fi trecute în subordinea universităţilor de medicină şi farmacie.
Articol de Adriana Turea, 28 Martie 2013, 18:41
Eugen Nicolăescu, a mai anunţat, joi, la Adunarea Naţională a Colegiului Medicilor din România că, în câţiva ani de zile, va vedea în îmbunătăţirea calităţii actului medical.
Ministrul sănătăţii a avertizat că în sistemul sanitar este cod roşu, în ceea ce priveşte migraţia medicilor şi că trebuie găsită o altă formă de salarizare.
"Un medic poate să fie angajatul exclusiv al spitalului şi, atunci, va trebui să vedem cum îl salarizăm pe medicul acela, ca să fie motivat să muncească pentru acel spital şi, atunci, este clar că nu trebuie să mai avem grilă de salarizare bugetară. Un medic poate să-şi desfăşoare activitatea în mod independent pe baza /.../ de liberă practică, dată de Colegiul Medicilor, şi poate să lucreze part time, la un spital, poate să lucreze part time la nu ştiu câte cabinete sau un medic poate să se ducă să încheie un contract de colaborare cu un spital şi să spună: vin la tine la spital pentru zece operaţii şi pentru asta negociem acest tarif", a spus Nicolăescu, citat de reporterul RRA.
Ministrul sănătăţii mai spune că pregătirea profesională a viitorilor medici se poate face doar prin Universitatea de Medicină, care trebuie să deţină şi infrastructura necesară.
Oficialul a precizat că urmează să subordoneze spitale clinice, universităţilor de medicină, astfel încât să se desfăşoare un proces integrat, între pregătire şi realizarea actului medical.
La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a menţionat că este normal ca universitătile să aibă spitale.
"Modalitatea în care trece un spital sau mai multe în funcţie de forţa fiecărei universităţi în administraţie înseamnă un exemplu de creare de centre de excelenţă, în care pacienţii din România nu vor mai pleca la Viena la AKH sau în lume, ci pacienţii din Viena vor veni la Iaşi, la Bucureşti, pentru că avem această posibilitate. Avem expertiză, cadre medicale, avem fonduri pe care să investim. E dificil însă să le investeşti. Odată trecute în administrare, vom câştiga pe mai multe paliere şi cei care vor fi mulţumiţi vor fi pacienţii români" a susţinut acesta.
Vasile Astărăstoaie consideră că astfel poate fi o infuzie de capital, prin încurajarea turismului medical, pe care o pot face doar universităţile.