Spania şi Italia au aprobat pactul de creştere economică
Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a anunţat vineri că Spania şi Italia au renunţat în cele din urmă la obiecţiile lor şi au aprobat pactul de creştere cu o valoare de 120 de miliarde de euro.
Articol de Luminiţa Apostol, 29 Iunie 2012, 10:44
Liderii europeni au stabilit la Consiliul de la Bruxelles un plan de creştere economică, cu măsuri rapide pentru ajutorarea Italiei şi Spaniei.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a afirmat că deciziile majore pentru zona euro, luate joi noapte, vizează recapitalizarea directă a băncilor, cu condiţia ca toate să aibă un mecanism unic de supraveghere.
"Am căzut de acord asupra unui lucru nou, care este cu adevărat o realizare, aceea că băncile vor putea fi recapitalizate direct, în anumite circumstanţe, iar condiţia cea mai importantă dintre toate este că trebuie să punem la punct un singur mecanism de supraveghere. Iar a doua decizie este că deschidem posibilitatea pentru ţările,care respectă toate condiţiile, să aibă acces la fondul temporar de stabilitate şi, apoi, la cel permanent, pentru a da încredere pieţelor", a declarat Herman van Rompuy.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a explicat de unde vor proveni aceste fonduri şi la ce vor fi folosite.
"O creştere cu 10 miliarde a capitalului Băncii Europene de Investiţii va duce capacitatea totală de împrumut a băncii la 60 de miliarde de euro şi aceşti bani trebuie să meargă în întreaga Uniune pentru ţările cele mai vulnerabile, pentru a ajuta companiile economice să iasă din criză", a spus Herman van Rompuy.
Preşedintele CE a mai adăugat că alte 60 de miliarde de euro vor veni din realocarea fondurilor structurale nefolosite, pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii şi creare de locuri de muncă pentru tineri.
Cu aceste decizii, Italia şi Spania se declară mulţumite şi vor ridica blocajul asupra pachetului de măsuri de creştere economică în valoare de 120 de miliarde de euro, ce urmează să fie aprobat oficial vineri dimineaţă.
Totodată, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a prezentat liderilor europeni o perspectivă a Comisiei privind consolidarea fiscală din zona euro.
Potrivit textului, care a fost transmis de Comisie şi jurnaliştilor, ce se aşteaptă de la statele membre este descris drept respectarea obiectivelor din Strategia Europa 2020.
Ea vizează, în esenţă, dezvoltarea Europei, propune obiective concrete, precum creşterea procentului din populaţia care are un loc de muncă sau investirea a 3% din PIB în cercetare şi dezvoltare sau reducerea ratei abandonului şcolar.
José Manuel Barroso le-a cerut statelor membre să respecte această strategie şi le-a transmis ţărilor membre să nu uite de regulile de disciplină fiscală, noile reguli de disciplină fiscală, apoi să aplice recomandările specifice formulate recent de Comisia Europeană.
În cazul României aceste recomandări vizează respectarea acordului pe care România l-a încheiat cu Uniunea şi cu FMI, acordul din cadrul programului de asistenţă financiară.
Victor Ponta: România nu va avea fonduri UE reduse
Premierul Victor Ponta a precizat că temele privind creşterea economică şi locurile de muncă, dar şi bugetul UE pentru perioada 2014-2020 sunt extrem de importante pentru bugetele naţionale ale fiecărei ţări membre şi ceea ce se va decide aici va ghida politicile şi bugetele naţionale.
Victor Ponta a anunţat de asemenea că va pleda împreună cu ministrul Orban pentru a se menţine nivelul alocărilor bugetare la acelaşi nivel ca în actualul exerciţiu bugetar pentru că România are nevoie de fondurile structurale şi de coeziune pentru a nu mai fi nevoită să apeleze la împrumuturi externe.
El a dat asigurări că România nu va avea fonduri structurale reduse, dar a adăugat că obligaţia sa este de a sigura un mecanism care să funcţioneze mai bine decât actualul.
Prim-ministrul mai spunea că va încerca să reprezinte cât mai bine România la lucrările Consiliului European, iar la întoarcerea în ţară îl va informa atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi Parlamentul despre dezbaterile care au loc la Bruxelles.