Şova pune la dispoziţie "toate documentele legate de Roşia Montană din ultimii 14 ani"
După avizarea negativă a proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană în comisiile Senatului, premierul a anunţat că întregul dosar care cuprinde toate documentele emise în jurul acestui subiect în ultimii 14 va fi făcut public miercuri.
Articol de Flori Doman, 10 Septembrie 2013, 16:27
Premierul Victor Ponta a anunţat marţi desecretizarea tuturor documentelor legate de proiectul Roşia Montană din ultimii 14 ani, documente ce ar urma să fie date publicităţii de ministrul Dan Şova, iar în ceea ce priveşte posibilele despăgubiri a menţionat că evaluarea aparţine companiei canadiene.
"În 1999 s-a acordat licenţa de exploatare pentru Minvest, în 2000 aceasta a fost transferată către Roşia Montană. De atunci încoace s-au defăşurat negocieri, discuţii, o să-l ... domnul Şova vă va pune mâine la dispoziţie toate documentele din aceşti 14 ani. Vă punem la dispoziţie absolut tot, nu mai e nimic secret în acest moment", a spus premierul.
Victor Ponta a precizat că suma eventualelor despăgubiri este invocată în mai multe adrese oficiale de către compania canadiană, "cuprinzând cheltuielile făcute până acum şi eventualele pierderi comerciale".
"Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român, spun doar că acest lucru probabil că se va întâmpla. (...) Sunt evaluări făcute (asupra eventualelor despăgubiri, n.r.), sunt evaluări făcute de până la două miliarde de dolari calculate de către companie, însă nu vreau să vorbesc eu în numele celor care eventual vor acţiona în judecată statul român, eu aş vrea să nu plătim nimic", a mai spus el.
Premierul a fost întrebat dacă va accepta solicitări de despăgubiri de două miliarde de dolari din partea companiei canadiene.
"Evident că nu se pune problema să acceptăm o asemenea sumă. Ei vor cere în instanţă şi noi ne vom apăra", a subliniat Ponta.
Premierul Victor Ponta a mai afirmat că în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roşia Montană licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare.
''În 14 ani Guvernul nu a luat o decizie. Am considerat că este un gest normal să finalizez negocierile şi să cer votul Parlamentului. E clar că nu se va da acest vot. Licenţa de exploatare în acest caz (n.r. în care Parlamentul va respinge proiectul de lege) nu se va pune în aplicare. (...) În Guvern toată lumea şi-a dat avizul apoi s-a luat o decizie politică. Iau act de ea şi o respect'', a mai spus Ponta, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu grupul UDMR.